1 av 2
2 av 2
Mohamed al Akhras, palestinsk journalist, skadad i attack mot det mediecenter där han jobbar. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Journalister i Gaza känner sig som måltavlor

2:16 min

Journalister som arbetar i Gaza känner sig allt mer som legitima mål för eventuella israeliska attacker. Tre palestinska journalister dödades i går, tre mediecenter har beskjutits av Israel och i går träffades nyhetsbyrån AFP.

Mohamed Al Akhras, 23-årig tv-fotograf, har splitterskador i ansiktet och benet i bandage.

– När den andra missilen träffade kontoret var jag övertygad om att jag skulle dö, jag låg under rasmassorna och reciterade trosbekännelsen.

Hans kollega Khadr fick inte behålla sitt ben, det amputerades efter att han burits ut ur den utbrända redaktionen och förts till sjukhus.

Mohamed säger att han fram till nu alltid betraktat sin arbetsplats som säker, egentligen mycket säkrare än att vara hemma säger han, och sneglar skuldmedvetet på sin mamma som står i dörröppningen till det lilla vardagsrummet där Mohamed ligger på en vinröd soffa.

Mohammed jobbar för Al Quds TV - en av Hamas tv-kanaler. Enligt Israel var det Hamas kommunikationsantenner på mediehusets tak som var målet för attacken, men senare sa också Israels regeringstalesman Mark Regev att journalister som arbetar för Hamas tv- och radiokanaler inte kan betraktas som legitima journalister.

De två journalister som dödades i går kväll i Gaza färdades i en pressmärkt bil. Båda arbetade för Al Aqsa TV, också den knuten till Hamas. Israels militärtalesman har publicerat bilder på bilar märkta med "press" eller "tv" och förklarat att det är i fordon som dessa som terrorister rör sig.

Inga utländska journalister har dödats eller skadats i Gaza, men glassplitter landade i natt i flera reportrars hotellrum när israeliska missiler och granater slog ner intill deras hotell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista