Amina Nordlund är etableringslots och jobbcoach i Fagersta. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Sju av tio utan jobb efter etableringsreform

Ullenhag: Tydligare jobbperspektiv
2:00 min

Efter ett och ett halvt år med den så kallade "etableringsreformen" har en av tio flyktingar fått ett vanligt arbete. Det visar Arbetsförmedlingens utvärdering.

Integrationsminister Erik Ullenhag har kallat reformen för den största ändringen av integrationspolitiken på 25 år. I dag var han på besök i Fagersta:

– De siffror som kommit från arbetsförmedlingen idag visar att vi har fått ett tydligare jobbperspektiv och det är också en positiv utveckling vad gäller att man kommit närmare arbetsmarknaden. Människor jag träffat i dag i Fagersta - en man som för ett par år sedan har startat ett företag och en kvinna som nu jobbar som undersköterska. De vittnar ju om att det är när du får ett jobb och svenska kontakter som du på allvar kommer in i samhället, säger Erik Ullenhag.

Han var var på besök i Fagersta tillsammans med kronprinsessparet i dag, för att ta del av varför just Fagersta varit så framgångsrik när det gäller integrationen. Men alla arbetssökande nyanlända flyktingar delar inte den positiva bild som Fagersta kommun visar upp.

Det vet Amina Nordlund - som är etableringslots och jobbcoach i Fagersta. Amina Nordlund får ett annat svar när hon frågar sina klienter:

– De säger att de blivit utnyttjade, de får praktisera i två år med andra somalier, de kommer inte i gång med svenska språket. De får inte ens ett intyg som bevisar att de jobbat och om de har gjort ett bra jobb.

Men de exemplen man har lyft fram här nu vid kronprinsessparsbesöket - människor som har lyckats att integreras och få jobb, starta företag - är det bara några unika fall?

– Det är bara några få. Det handlar om kanske högst fyra stycken av två hundra, säger Amina Nordlund.

Det var den 1:a december 2010 som ansvaret och uppdraget för integration flyttades från kommunerna till Arbetsförmedlingen.

Så här snart två år senare visar Arbetsförmedlingen att i oktober hade en av tio ett vanligt jobb och två av tio ett jobb med statligt stöd. Sju av tio är fortsatt arbetslösa och går in i jobb- och utvecklingsgarantin på Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".