Konflikten i östra Kongo handlar dels om naturtillgångar, men i bakgrunden finns folkmordet i Rwanda för 20 år sedan. Foto: Melanie Gouby/Scanpix.

Inga FN-soldater på Gomas gator

"Inga FN-soldater på gatorna"
4:26 min

Goma i östra Kongo intogs av rebeller i tisdags, i stort sett utan att regeringsarmén gjorde motstånd och FN-styrkorna fick avvakta. Sveriges Radios korrespondent Maria Sjöqvist rapporterar direkt från Goma.

– Jag står på en gata som kantas av utbrända bilar, det ligger lik överallt både civila och militärer, och en övergiven pansarvagnar står här, en bit ifrån mig, säger Maria Sjöqvist.

Det verkar ha varit mer strider än vad vi har rapporterat om?

– Där jag är nu har några av de värsta striderna varit. Hittills har ingen kunnat komma in här förrän nu och undersöka vad som egentligen har hänt. Men för att vara en stad med över en halv miljon människor, är det otroligt att rebellerna har kunnat komma in och tagit över staden utan mer strider, säger Maria Sjöqvist.

Mikael Carlson, FN-observatör sitter instängd på en FN-förläggning.

– Vi som sitter här på camperna får dålig information av våra chefer och i tisdags var det kaos. Vi visste inte vem som skulle åka var vid evakueringen och det är dålig information om mat, säger Mikael Carlson.

– Det är slående att jag inte sett en enda FN-soldat och inte en enda FN- bil på gatorna. Trots att FN:s talesman har sagt att de inte vill sätta civila i fara och att de ska finnas där för att se till så inga övergrepp sker. Men här finns inga FN-soldater på gatorna, säger Maria Sjöqvist.

– Rebellerna har redan tågat vidare söderut och säger de är på väg mot huvudstaden Kinshasa, säger Maria Sjöqvist.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".