Israelisk polis i munskydd undersöker den buss där sprängladdningen detonerade. Foto: Dan Balilty/Scanpix.

Attacken i Tel Aviv riskerar försvåra vapenvila

"Hon hade ont och blödde"
1:28 min

En sprängladdning exploderade i dag på en buss nära försvardepartementet i centrala Tel Aviv och ett 20-tal personer skadades. De senaste dagarna har det varit intensiva diplomatiska ansträngningar för att få till stånd en vapenvila mellan Israel och Hamas, men dagens bomb kan försvåra möjligheterna att enas.

Adi Davies jobbar precis där bomben utlöstes, och var en av de första på plats.

– Jag tog hand om en ung kvinna som förlorat sin hand och sitt ben, hon hade ont och blödde, säger han.

– Det här är inte krig, det är ren terror när du går in i Tel Aviv och smäller en bomb med civila som måltavla.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attacken i Tel Aviv, men i Gaza hyllades dådet från moskéernas högtalare och en talesman för Hamas sa att det är ett naturligt svar på Israels massakrer i Gaza.

Sedan Israel inledde flygattacker mot Gaza i onsdags har mer än 130 palestinier dödats, många av dem civila, medan fem personer i Israel dött efter att raketer avlossats från Gaza.

I flera dagar har intensiva överläggningar pågått mellan israeliska och palestinska ledare, under ledning av den egyptiske presidenten och USA:s utrikesminister Hillary Clinton, för att försöka stoppa våldet,.

I södra Israel, där många av raketerna från Gaza har landat, har det varit demonstrationer som krävt att den israeliska regeringen inte ska gå med på en vapenvila.

Menachim Avraham, som hörde bussbomben från sitt kontor, tycker att Israel i stället måste gå in i Gaza med marktrupper.

– Vi måste göra något för att stoppa det här och det fungerar inte att attackera från luften, vi har gjort det i åtta dagar och det har inte hjälpt, säger han.

Men Adi Davies hoppas på en vapenvila, för israeler och palestinier.

– Jag vill ha en vapenvila för oss och för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".