1 av 5
M23 rebeller i stadion där de höll möte. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 5
När striderna är över vågar sig Gomaborna ut för att titta på förstörelsen i kvarteret där många hus träffats av raketer. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
3 av 5
Gomaborna kom i hundratal för att lyssna på de som tagit över staden. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
4 av 5
När striderna är över vågar sig Gomaborna ut för att titta på förstörelsen i kvarteret där många hus träffats av raketer. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
5 av 5
Raketer från pansarvagnen bredvid. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Rebellerna siktar på Kinshasa

"M23 säger att de är våra bröder"
1:58 min

I östra Kongo är det nu rebellerna i M23 som styr i staden Goma, som de marscherade in i och tog över i går. Striderna i staden är över och gerillan har redan tågat vidare för att inta fler städer.

På vulkanstadion i Goma har hundratals människor samlats för att lyssna på M23 rebellernas ledare i den stad som de nu tagit över. De säger att de har kommit med fred och om de vill kan de fortsätta ända till Kinshasa.

– De säger att det är våra bröder och kommer med fred, säger studenten Jules N・LKuba, en av dem som kommit till de folkmöten som gerillan håller på de ställen där de tagit makten.

På dagens möte i Goma fanns också hundratals soldater och poliser som lämnade över sina vapen och gick över till M23.

– Visst jag har inget annat val än att kalla dem bröder nu när de tagit över, men kanske blir det bättre med de här.Vi har inte hört ett skott på hela dagen, rädslan ifrån de senaste dagarna är borta och vår regering brydde sig ju i alla fall inte om oss, säger Jules, de bara gav sig av.

– M23 hotar nu med att gå ända till Kinshasa, och varför inte säger Jules, här finns ju ingen utveckling alls, inget förändras här i landet.

Men en annan man jag pratar med säger att visst behöver vi förändring här i Kongo, men inte med vapen i hand en gång till, det bidrar bara till den onda cirkel med ständigt nya strider som vi redan lever i sedan många år.

Men talet från rebellerna om att inte nöja sig med Goma verkar inte vara ett tomt hot, direkt efter att ha tagit över här i går fortsatte de redan i natt vidare söderut och har intagit minst en ort till, på vägen mot nästa stora stad Bukavu.

I Bukavu och i flera andra städer i landet demonstrerade människor i dag mot de passiva FN-styrkorna och mot den tandlösa regeringen i Kinshasa, upproret i jättelandet Kongo sprider sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".