IF Metall anser att den ekonomiska krisen inte är tillräckligt djup för att lönesänkningar ska vara motiverade. Foto: Johan Gunséus/Scanpix

Flera företag vill sänka anställdas inkomster

2009 slöts flera avtal om lönesänkning
2:14 min

Allt fler företag vill nu sänka de anställdas löner och korta deras arbetstider. Bland annat fackförbundet IF Metall ställer sig kallsinnigt till sådana lösningar. Men enligt Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap, är kraven på sänkta löner följden av åtgärder som Metall självt föreslog under den förra krisen 2009.

– Det finns nog en ganska stor risk för att man kanske släppt anden ur flaskan. Någonstans där visade man från IF Metalls sida att man var beredd att ställa upp under en akut krissituation, säger Christer Thörnqvist.

Det var i april 2009 som fyra av IF Metalls lokala fackförbund, i Göteborg, Skövde, Floby och på Volvo Olofströmsverken i Blekinge, man gick ut och föreslog en arbetstidsförkortning med lönesänkning. För att rädda jobben.

Miroslav Mirulovic var fackordförande på Volvo i Olofström och en av arkitekterna bakom förslaget.

– Ja, det var första gången i fackets historia som facket gick ut och sänkte lönen och arbetstiden. Arbetstiden har man sänkt tidigare, men inte lönen, säger han.

SAS lyckades nyligen få igenom sina krav på lönesänkningar och nu kräver SSAB i Borlänge samma sak, men med tillägget att de samtidigt kortar arbetstiden för dom anställda.

Och även Volvo PV har krävt att teknikkonsultbolagen som levererar tjänster till bolaget ska sänka sina arvoden med fyra procent.

På IF Metall är man mycket irriterad över den utveckling som sker, med krav om lönesänkningar och arbetstidsförkortningar. Pekka Säikellä, avtalssekreterarepå IF Metall, säger så här:

– Förra gången när vi träffade ett krisavtal 2009, då hade vi 30.0000 medlemmar utan arbete och ytterligare 40.000 som var varslade. Läget är allavrligt idag, men långt ifrån som då.

Påståendet om att det är facket, med uppgörelsen 2009, som öppnat upp för kraven på sänkta löner och kortare arbetstid, håller Pekka Säikellä inte med om.

– Hade vi inte gjort det då, då hade vi haft det ännu jobbigare i det här landet med större arbetslöshet. Vi hade haft färre industriföretag kvar. Den gången var det nödvändigt. Men det kan inte vara så att så fort vi kommer in i en lågkonjunktur, så ska arbetsgivarna börja skrika om att våra medlemmar ska gå ner i lön.

Kommentera: Rätt eller fel att sänka löner och korta arbetstider?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".