1 av 5
Chantal Luko är på flykt. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 5
Ett av alla flyktingläger i Goma. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
3 av 5
Flyktingar på väg bort och hem fyller Gomas vägar. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
4 av 5
Överallt vandrar människor vägarna fram. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
5 av 5
Ekots korrespondent Maria Sjöqvist i Goma

De blev flyktingar i M23-rebellernas spår i Kongo

2:57 min

I östra Kongo har M23 rebellerna tågat vidare efter att ha intagit Goma. Deras mål är huvudstaden Kinshasa och att störta president Kabila. Efter sig lämnar de ett spår av människor som nu blivit flyktingar längs hela vägen där M23 dragit fram.

Chantal Luko har ett diande spädbarn i en gulmönstrad sjal på magen, ett stort knyte med sina kastruller på ryggen och en gul plastdunk med vatten i vardera hand.

Hon är den senaste i en ändlös ström av flyktingar i östra Kongo - 60 000 som flytt striderna kring Goma senaste veckan, 400 000 som flytt sedan M23 inledde sitt uppror i april.

Chantal finns nog inte ens med i statistiken än, hon kom för bara en dag sen, gick med sin familj från morgon till kväll för att komma fram till ett av alla läger utanför Goma. Hon flydde efter Gomas fall - när rebellerna redan var på väg ut från stan för att fortsätta sin marsch söderut och striderna spred sig till Chantals hem.

Flyktinglägret på ett svart stenigt lavafält är lika fattigt som Kongo, landet längst ner på FN:s skala av utvecklingen i världens länder, här har de flesta av de små låga hyddorna inte ens de vita presenningarna med FN:s blåa text på som brukar finnas, bara halmtak.

Hakuna - ingen hjälp har vi fått säger Chantal och de som samlats runtomkring henne och som alla kommit i olika omgångar av de senaste månadernas strider.

Inne i Goma har folk börjat våga sig ut för att skaffa mat och vatten efter att ha legat och tryckt under bord och sängar i sina hus medan striderna skakat utanför i nästan en vecka

En Röda kors-lastbil kör förbi med ett flak fullastat av män i munskydd och med armbågslånga röda gummihandskar - de ska samla upp liken som fortfarande ligger spridda längs vägkanten och i buskar i de områden där de värsta striderna pågick i slager om Goma.

Överallt vandrar människor vägarna fram, med en hopprullad madrass balanserande på huvudet, ett knyte på ryggen och hela familjen i släptåg - små barn som bär på sina ännu mindre syskon.

De har flytt sina hem eller sitt senaste flyktingläger allteftersom rebellerna närmat sig, nu vågar de återvända när fronten plöstligt har passerat dem.

Och samtidigt som rebellerna i M23 nu säger att de ska marschera ända till Kinshasa och avsätta president Kabila så enas de som sägs vara på olika sidor i konflikten. Kongo, Rwanda och Uganda kräver efter sitt krismöte i Kampala att rebellerna ska lämna Goma.

Framtiden får utvisa om Rwanda som anklagas av bland andra FN för att ligga bakom och till och med styra M23-upproret ljuger det internationella samfundet rakt upp i ansiktet - eller om M23 verkar mer på egen hand än många trott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista