Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Danska SAS-anställda säger upp sig

"Avtalen blev droppen"
1:11 min

I Danmark har 73 anställda i flygbolaget SAS sagt upp sig sedan det danska kabinfacket CAU i måndags tecknade ett nytt avtal med bolaget. Alla avtalen som SAS och kabin- och pilotfacken enades om i måndags innebär försämrade anställningsvillkor, och danska CAU:s vice ordförande Jean Pierre Schomburg tror att fler kommer lämna företaget.

– Med det här nya avtalet som har slutits så blir det ännu fler som kommer att avsäga sig jobbet i den närmsta framtiden, säger Jean Pierre Schomburg.

Förändringarna blev för tuffa för några av det danska kabinfackförbundet CAU:s medlemmar, som också var de sista i raden att acceptera SAS nya kollektivavtal.

73 personer har sagt upp sig och orsakerna uppges vara sänkta löner och försämrade arbetsförhållanden.

Jean Pierre Schomburg säger att det nya avtalet gör det omöjligt för medlemmarna att få ett normalt familjeliv, att få arbetslivet och privatlivet att gå ihop.

– De som känner att de inte kan få arbetslivet och privatlivet att fungera de kommer nog åtminstone på sikt, många av dem säg att det blir för hårt när de inser vad det rör sig om. Nu är det här droppen. De kan inte fungera som familjer.

I Sverige har fackförbunden hittills inte sett någon liknande utveckling. Inom kabinfacket Unionen uppges stämningen bland medlemmarna vara lättad och bland pilotfackets medlemmar har man bara sett ett enstaka fall.

SAS i Sverige vill i nuläget inte svara på om man har fått in några ansökningar om uppsägningar eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".