1 av 3
Bjubjusara Ryskulova. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
2 av 3
24-åriga Ajzada Manapbajeva i byn Tamge säger att hon vill gifta sig av kärlek, med en person hon själv väljer. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
3 av 3
Akun Tursunbek. Goto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

"Brudstölder" vanligt problem i Kirgizistan

"Det handlar om kidnappning"
2:05 min

Varje år kidnappas flera tusen unga kvinnor i Kirgizistan - och tvingas till giftermål. Problemet har funnits länge men först nu börjar landets politiker ta frågan på allvar och en straffskärpning är på väg.

24-åriga Ajzada Manapbajeva beskriver hur en så kallad "brudstöld" går till.

– När som helst, mitt på gatan kan en grupp på fem-sex killar komma och överfalla en flicka, dra in henne i en bil. Sedan åker de hem till mannen och där kommer kvinnorna och tvingar på henne brudslöjan. Det spelar ingen roll hur mycket hon gråter, hon blir tvingad, säger Ajzada Manapbajeva.

Ajzada bor i byn Tamge invid sjön Issyk-kul i nordöstra Kirgizistan, dit turisterna strömmar varje sommar. Ajzada säger att kidnappningarna var vanligare förr i hennes by och att det nu sker mest i byarna uppe i bergen.

I våras, inte långt härifrån, kidnappades en 20-årig kvinna och tvingades gifta sig med en 34-årig man. Några dagar senare tog kvinnan sitt liv. För ett par månader sedan dömdes mannen till sex års fängelse. Det var den första längre påföljden för en "brudstöld" i Kirgizistan. Samtidigt är parlamentet på väg att rösta genom en straffskärpning som kommer att höja straffet till som mest tio års fängelse för den som kidnappar en kvinna för att gifta sig med henne.

Enligt Akun Tursunbek, ombudsman för mänskliga rättigheter i Kirgizistan, har det redan gett effekt. Om man tidigare kunde räkna till flera tusen fall de senaste tre åren, handlar det i år bara om några hundra. Och det talar om en viktig sak, säger han.

– Det här är ingen gammal tradition i Kirigizistan. Det här är ett brott, det handlar om kidnappning av människor säger Akun Tursunbek.

Många av de tilltvingade äktenskapen slutar i skilsmässa, säger Bjubjusara Ryskulova på kvinnocentret Sezim i huvudstaden Bisjkek. Och inte sällan är det mannen som lämnar.

– Han kommer på att hon inte var så bra i alla fall, och lämnar henne. Vi driver flera sådana fall nu, där kvinnan redan är gravid och ensam tvingas ta hand om sitt barn, säger Bjubjusara Ryskolova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".