Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Skogsägare har framtidshopp trots bransch i kris

"Det blir bättre igen"
1:47 min

Trots att det ekonomiska läget är mycket tufft för företagen inom skogsindustrin fortsätter landets skogsägare att se ljust på framtiden.

Magnus Nilsson är en av landets drygt 300 000 privata skogsägare.

– Sådana här svackor har alltid funnits inom skogsnäringen. Jag är inte speciellt oroad, det kommer sno och bli bättre igen, säger han.

Magnus Nilsson har sin skog utanför Skellefteå. Trots att 2012 kommer gå till historien som ett svart år för skogsindustrin där många företag går på knäna är han inte speciellt orolig.

– Huvudsaken är att folk sköter sina skogar så kommer det nog bli väldigt bra tider igen framåt, säger Magnus Nilsson.

Skogsbarometern presenteras av LRF konsult och Swedbank som låtit Sifo intervjua 750 av landets skogsägare för att höra deras syn på läget och framtiden.

Visserligen ser skogsägarna inte lika muntert på tillvaron och framtiden nu som de gjorde för ett år sedan. Men majoriteten tycker lönsamheten är god och spår ljusare tider framöver.

– Trots den starka kronan som påverkar som svensk skogsindustri mycket negativt och den allmänna ekonomiska oron ser skogsägare relativt ljust på sin verksamhet, säger Axel af Petersens, segmentschef skog på LRF konsult.

Hur mycket skogsägarna får betalt för skogen de avverkar tycks spela en allt mindre roll för hur skogsägarna värderar sin skog. Istället är det andra lite mjukare värden som blir allt viktigare.

– Jakt och att kunna gå på din fastighet och plocka bär eller svamp är exempel på det, säger Axel af Petersens.

Mycket av det kan man ju göra ändå?

– Ja, men det är känslan av att det är ditt, säger Axel af Petersens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".