1 av 3
2 av 3
Två poliser från Hamas kramas om utanför högkvarteret i Gaza City efter vapenvilan med Israel. Foto: Mahmud Hams/Scanpix
3 av 3
Lättnad och jubel på gatorna efter beskedet om vapenvilan. Foto: Said Khatib/Scanpix.

"Allting är täckt av ett grått damm"

"Just nu bryr jag mig inte om detaljerna"
2:00 min

Dagen efter vapenvilan är det full kommers i Gaza i dag. Det är rea i affären "Drottningskor ", det är långa köer till banker och bankomater, affärerna och grönsakshandlare har öppet.

Många människor är ute och tittar på förstörelsen – till exemel Gazas största regeringskomplex, där det bland annat låg en rad ministerier. Det är nu jämnat med marken och det finns en stickand lukt i området.

Allting är täckt av ett grått damm, både krossade bilar och trädens blad. Grupper av människor står och fotograferar förstörelsen.

Det är många om inte riktigt vågar tro på vapenvilan efter tidigare besvikelser. Men det finns en känsla av att Gaza har segrat den här gången – att det var Israel som tvingades till vapenvila, medan Hamas är den part som har gått segrande ur det hela.

Stora demonstrationer tågar på gatorna i dag från såväl Hamas, Fatah och den palestinska myndigheten i Ramallah. Jag möter människor som sörjer det faktum att Gaza har förskjutits mot Egypten. Nu är det Egypten som är den regionala spelaren medan den palestinske presidenten Abbas sitter isolerad på Västbanken och blir allt mindre relevant.

I går natt firade Gaza vapenvilan med både lättnad och jubel. Det var jubel, trummor och folkfest på Gazas gator under natten.

– Detta är en stor seger, jag tackar gud, jag är både lättad och lycklig, säger Umm Ahmed.

Journalisten Sami Abu Salem, som bara ett dygn tidigare talade om hur han ville dö tillsammans med sina barn, hellre än att se dem dö, firade också.

– Just nu bryr jag mig inte om detaljerna, just nu är jag bara glad att jag lever och att mina barn lever.

Men det återstår att se om detta förändrar något i verkligheten för Gazaborna och vad det gör med det stränga Hamasstyret som plågat många Gazabor och skickat intellektuella i exil.

Men att Hamas vunnit diplomatiskt på konflikten råder det ingen tvekan om. Arabiska och turkiska ministrar och Egyptens premiärminister har besökt Gaza den senaste veckan.

Det är också en diplomatisk seger för det nya islamiststyrda Egypten, som skickligt anammat rollen av en av regionens viktigaste spelare. Det var till president Mursi i Egypten som USA:s president Obama ringde tre gånger, medan  han inte ens talat med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas som är isolerad på Västbanken.

Men det återstår att se om det islamiststyrda Egypten nu kommer att kunna sätta stopp för vapensmugglingen till sina bröder inom Hamas i Gaza och om Hamas i sin tur kommer att lyckas hindra militantare Gazagrupper från att avfyra raketer mot Israel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".