Israeler firar inte vapenvilan i Gazakonflikten

Bosättare och politiker: "Hamas vill förstöra Israel"
2:28 min

I Israel har det inte varit glädjedemonstrationer efter överenskommelsen om en vapenvila. Däremot har det hållits mindre protester i städer i södra Israel, där flera personer dödats av raketattacker den senaste veckan, enligt den israeliska arméradion. Få tror att det kommer bli enkelt.

– Om det är en riktig vapenvila, då är jag väldigt glad, men om det inte är en genuin vapenvila bör armén göra allt den kan för att stoppa raketattackerna mot Israel, säger Oren Hason, som tankar sin bil utanför Jerusalem.

Även efter att överenskommelsen börjat gälla i går kväll hördes varningssirenerna på flera platser i södra Israel efter att raketer avlossats från Gaza.

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu sa i går att han vet att det finns israeler som vill se ett hårdare militärt ingripande och att det kan komma att krävas framöver.

Även inom premiärministerns eget parti, Likud, finns kritik mot att regeringen kommit överens med Hamas, som ses som en terroristorganisation.

– Hamas vill förstöra Israel, så jag kan inte se hur vi i god tro kan hoppas på en vapenvila, efter att hundratals raketer avfyrats mot oss. Jag tycker i stället det är tid att lära Hamas en läxa, säger Gidon Ariel, som är bosättare på den ockuperade Västbanken och medlem i Likuds centralkommitté.

Sami Sockol är israelisk journalist och analytiker som följer relationerna mellan israeler och palestinier. Han tror att den israeliska högern och ledare med militär bakgrund nu kommer att stärkas inför valen som hålls i januari.

Den israeliska försvarsindustrin har också haft möjlighet att visa upp sitt nya anti-raketsystem "järndomen".

Vilken part har tjänat mest på vapenvilan?

– Hamas, de har fått igenom förbättringar, som att gränsövergångarna mot Egypten öppnas och har stärkt sin ställning i arabvärlden, medan Israel egentligen inte vunnit någonting, säger Sami Sockol.

Våldet eskalerade mellan Israel och Gaza efter att Israel dödat Hamas militäre befälhavare Ahmed Jabari, vilket nu kommer att slå tillbaka mot Israel, enligt Sami Sockol.

– Han var den som skulle sett till att vapenvilan hölls, nu blir det svårare för Hamas att påtvinga vapenvilan, så det kommer att bli en bräcklig vapenvila, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".