Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (mitten) presenterade på torsdagen partiets nya talesmän Sven-Olof Sällström (t v) och Richard Jomshof (t h). Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Jomshof och Sällström nya talesmän i SD

"Ska kunna straffa de som är under 15 år"
2:42 min

Efter dramatiken den senaste veckan kring Sverigedemokraterna presenterade i dag partiledaren Jimmie Åkesson nya talespersoner. Richard Jomshof blir ny rättspolitisk talesperson och Sven-Olof Sällström tar över som ekonomisk-politisk talesperson.

Det kommer innebära nya perspektiv inom två viktiga politikområden, enligt Jimmie Åkesson.

– Ekonomiskt-politiskt får vi nu en person med gediget företagande bakom sig där jag är övertygad om att Sven-Olof Sällström kommer att göra ett väldigt bra jobb, säger Jimmie Åkesson.

– När det gäller rättspolitiken har ju Richard Jomshof en gedigen bakgrund både som lärare och arbetat med barn- och ungdomsfrågor i utbildningsutskottet och kan kanske föra in det perspektivet i rättspolitiken och framförallt kanske hjälpa till att utveckla vår brottspreventiva del av kriminalpolitiken där jag själv tycker att vi har brustit hittills.

Upprinnelsen till omflyttningarna i partiet är de filmer som Expressen publicerade förra veckan där den tidigare rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth filmade en festnatt för 2,5 år sedan där bland annat den förre ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist gör rasistiska uttalanden.

Båda har fått lämna sina poster och ersätts alltså på det rättspolitiska området av den 43-årige läraren Richard Jomshof som fram till nu har varit talesperson i skolfrågor. Han vill både skärpa straffen och fokusera på brottsförebyggande arbete.

– Man kan inte bara ha en politik som innebär att man ska straffa folk som begår brott. Man måste också ha en politik som innebär att man försöker förhindra folk från att begå brott, sade Jomshof.

Richard Jomshof vill alltså fokusera på det förebyggande arbetet, sa han vid en presskonferens under förmiddagen.

– Vi måste börja redan i skolåldern och göra vad vi kan för att se till att de här barnen och ungdomarna inte hamnar snett. Det handlar så klart om resurser – att bryta utanförskap och segregation – oavsett vad det beror på.

Och som rättspolitisk talesperson försvarar han partiets förslag om sänkt straffålder till 13 år.

– Jag tycker det är helt rätt att man ska kunna straffa de som är under 15 år.

Skall man kunna döma dem till fängelse?

– Det skall i så fall vara någon sorts ungdomsvårdsskola, där de de kan tas om hand på rätt sätt.

Det finns ju redan?

– Ja, men uppenbarligen fungerar det ju inte.

Rickard Jomshof är sedan länge del av toppen i Sverigedemokraterna. Han är från Blekinge, och tidigare lärare -- ett jobb han förlorat på grund av sin partitillhörighet.

Han ersätter nu Kent Ekeroth som Sverigedemokraternas nya talesperson i rättsfrågor och tar därmed plats i justitieutskottet.

Också Erik Almqvists efterträdare som partiets finanspolitiske talesperson presenterades i dag. Det blir Sven-Olof Sällström, tidigare i arbetsmarknadsutskottet och nu alltså finansutskottet.

Han gick med i Sverigedemokraterna 2006 och toppade partiets lista till EU-parlamentet 2009.

Han är tidigare officer och ICA-handlare, där han har egen erfarenhet av att göra konkurser.

– Det fanns ju inte förutsättningar att bedriva de butikerna då. Det var ju butiker som redan innan hade problem, förklarade han vid pressträffen.

Vad står du närmast – borgerlig eller socialdemokratisk ekonomisk politik?

– När det gäller företagens möjligheter att växa och våga anställa står jag nog närmast borgerlig politik. Men när det kommer till det sociala ansvaret, a-kassan, arbetarnas villkor, att motverka lönedumpning och sänkta löner står jag naturligtvis mycket närmare de rödgröna. Det är tveeggat.

Reportrar: Katarina Helmerson,
Mari Forssblad,
och Pontus Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".