1 av 2
Rebeller i M23 positionerar sig i centrum av Goma på tisdagen. Foto: Melanie Gouby/Scanpix.
2 av 2
Kongos president Joseph Kabila, svär eden. Foto: AP/Scanpix.

Kongos president har gått med på förhandling

1:33 min

Kongos president Joseph Kabila har nu gått med på att förhandla med rebellerna i M23, efter att de svurit att de ska marschera vidare ända till huvudstaden. Medan krismötet mellan regionens presidenter fortsätter i dag tar sjukhusen i staden Goma hand om de sårade efter rebellernas intåg.

Giselle Mwese var utanför sitt hus när en raket slog ner på marken, helt utan förvarning.

– Den kom från långt bort, striderna var inte ens i närheten, säger Giselle.

Människor föll åt alla håll, Giselle och åtta andra skadades i explosionen, två av hennes grannar dog. Nu ligger hon med sitt skadade ben i en vitmålad järnsäng på det enda välfungerande sjukhuset i Goma. Sjukhuset betalas av bistånd och välgörenhet. Alla patienter i hennes rum med sju bäddar och i båda rummen bredvid är sårade efter striderna och de har tur som får vård i ett land med mycket lite fungerande sjukvård.

I rummet bredvid ligger en liten femårig pojke som träffats av ett skott i magen. Såret täcks av ett varigt bandage, hans ögonlock faller hela tiden ihop och hans armar faller orkeslösa tillbaks ner på bädden när sjuksköterskan tittar till honom.

– Han kommer nog att klara sig nu efter en svår febernatt, säger sjuksköterskan medan pappan torkar den lilla pojkens panna med en hopvikt blårutig näsduk.

Under tiden fortsätter mötet i Kampala mellan de som har makten att sätta stopp för skjutandet och dödandet i östra Kongo - de två opponenterna Kongos president Kabila och Rwandas president Kagame. Rwanda anklagas i dag igen av FN för att stödja rebellerna i M23. Det i den slutliga versionen av FN:s rapport om konflikten, vars innehåll redan läckt ut och skapat stor ilska gentemot Rwanda.

Rwanda förnekar all inblandning och enligt en kommuniké från presidentmötet i Kampala kräver nu också Rwanda att rebellerna i M23 ska dra sig tillbaks från staden Goma och sätta stopp för sin offensiv - i utbyte har president Kabila fått lova förhandlingar.

Rebellernas omedelbara svar är att de stannar, de har blivit lovade förhandlingar förr utan resultat, och tänker inte lägga ner vapnen nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista