Pontus Mattsson: Det gungar betänkligt

1:54 min

Ekots Pontus Mattsson, har följt Sverigedemokraterna i många år. Han kommenterar de nya namnen och den linje de väntas driva. Krisen inom SD är inte över än, konstaterar han.

Sven-Olof Sällström, finanspolitisk talesperson: i de ekonomiskpolitiska frågorna står han någonstans mitt emellan borgerligheten och socialdemokratin. Det är ju inte så att Sverigedemokraterna har direkt olika politiska inriktningar i alla frågor, och särskilt inte när det gäller ekonomisk politiska frågor. Så jag tror inte det blir någon direkt ny politisk inriktning för att de byter talesman.

Men det kommer att märkas en skillnad i person, jämfört med företrädaren Erik Almqvist. Sällström är före detta officer och ICA-handlare.

Han har varit med om både med- och motgångar, säger han själv. Han har både gått i konkurs två gånger och haft viss framgång som företagare.

Lars-Olof Sällström har gjort en snabb karriär i Sverigedemokraterna.

Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson: har varit med länge i partiet och är en av Jimmie Åkessons närmaste män. Han har ett lite mjukare sätt än sin företrädare Kent Ekeroth.

Han har varit omtyckt som person i lokalpolitiken i Karskrona, också av de politiska motståndarna. Det kanske inte blir riktigt lika hårda ord i debatten med Jomshof som talesperson, men däremot säkert i skrift - han har en vass penna. Han är också ansvarig utgivare förpartiets tidning SD-Kuriren, där han skrivit mycket genom åren

Är krisen för partiet över för nu?

Nej, det tror jag inte. Inte minst mot bakgrund av att SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand fick sparken från sitt jobb från partikansliet igår. Jag tror det skakar ordentligt bland alla de som är engagerade sverigedemokrater nu. De vet inte vad som händer eller vem de kan lita på. Så än så länge gungar det betänkligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista