Utrikesminister Carl Bildt (M) håller fast vid sin kritik mot riksdagsbeslutet att kalla dödandet av armenier och andra kristna grupper under första världskriget för folkmord. Foto: Jason DeCrow/Scanpix.

Regeringen håller fast vid restriktiv folkmordslinje

Bildt: "Vi fattar inte politiska beslut om historien"
1:49 min

Regeringen struntar i riksdagens beslut och tänker inte att kalla dödandet av armenier och andra kristna grupper under första världskriget för folkmord. Utrikesminister Carl Bildt (M) säger att regeringen i stället tänker hålla fast vid sin tidigare linje.

– Jag har ju sagt tidigare att vi inte ägnar oss åt att fatta politiska beslut om historien, det har vi inte gjort i detta fall och det tänker vi inte göra i andra fall heller, säger Carl Bildt.

I mars 2010 fattade riksdagen beslut att uppmana regeringen att kalla dödandet av armenier och andra kristna grupper under första världskriget för ett folkmord.

Vahagh Avedian, från Armeniska riksförbundet, var en av dem som följde debatten i riksdagen och som efteråt talade om upprättelse för de efterlevande.

– När det började sjunka in så var det många som började gråta, det var många glädjetårar, berättar han.

Beslutet var kontroversiellt, omröstningen gick emot regeringspartiernas linje och avgjordes med bara en enda rösts övervikt sedan några borgerliga ledamöter röstat emot den egna regeringen. Turkiet som pekas ut som ansvarigt för folkmordet reagerade häftigt. Deras ambassadör kallades hem och den turkiske premiärministern ställde in en resa till Sverige.

Både statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt kritiserade riksdagens beslut och gjorde allt för att distansera sig i från det.

Enligt grundlagen är det regeringen som styr svensk utrikespolitik, vad riksdagen än säger.

Samtidigt uppfattas det ofta som magstarkt om regeringen direkt struntar i ett beslut från riksdagen.

I drygt två och ett halvt år har nu Utrikesdepartementet berett ärendet, som regeringen beskriver det. Och

Vahagh Avedian har efter hand börjat misströsta allt mer.

– Vi får väl hoppas att kommande regeringar tar sig ansvaret att hörsamma det här beslutet som ändå har tagits av en demokratisk församling, säger han.

För den här regeringen lär inte göra det. Utrikesminister Carl Bildt:

– Det är inte vår avsikt att fatta politiska beslut om historien. Det finns andra länder som ägnar sig åt sådant men Sverige har aldrig gjort det och bör inte göra det heller.

Mer om detta i Studio Ett i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".