1 av 3
Hustrun Bayan och svärmor till Mohamed, en av de sista som dödades i Gaza innan vapenvilan. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
2 av 3
Trafik och blomkål i Gaza dagen efter vapenvilan. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
3 av 3
Familj står och tittar in på ruinerna av det som tidigare var förvaltningskomplexet i Gaza med ministerier, postverk med mera. Foto: Cecila Uddén/Sveriges Radio

Vardagen börjar återvända till Gaza

"Han dog martyrdöden"
2:19 min

Livet har återvänt till Gaza där folk har gett sig ut för att handla och fira för första gången på 8 dagar. Igår vid den här tiden låg gatorna öde och Gaza skakades av explosioner från flyganfall. Nu är det full kommers.

Men i dag har man också begravt några av de sista som dog under den senaste operationen, rapporterar Cecilia Uddén.

– Jag vill ha ett kilo auberginer och två blomkålshuvuden, säger Suheila och klämmer på auberginerna för att kontrollera att de inte är för mjuka, och så tomater, persilja, klementiner och gurka.

Det är första gången hon är ute på åtta dagar och hon är på strålande humör, inte bara lättad över vapenvilan utan också stolt över det hon kallar motståndsrörelsen i Gaza.

Egentligen hatar hon Hamas och den polisstat de förvandlat Gaza till.

– Men i dag bär jag huvudet högt och det är deras förtjänst, säger Suheila som är rektor i en lågstadieskola.

Kommers och leenden på Gazas gator - krossat glas sopas upp, det är rea i skoaffären Drottningsskor, och en familj äter glass på huvudgatan som igår låg spöklikt öde.

Men många är också ute och betraktar förstörelsen.

Det stora förvaltningskomplexet abu khadra är jämnat med marken och är täckt av ett grått damm. I dag är det också begravning för de som dödades under timmarna före vapenvilan.

22-åriga Bayan miste sin man Mohamed hon säger det som förväntas av henne.

– Gud välsigne honom, han dog martyrdöden, alla drömmer vi om att få dö som martyrer, jag är stolt över honom, han dog för Palestina och Gud:

Men så bryter hon ihop igen i en smärta som varken vapenvila eller Gud tycks kunna bota.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".