Brittiske premiärminister var mycket kritisk inför budgetförhandlingarna. Foto: Scanpix

Förhandlingarna om EU:s budget har inletts

David Cameron: "Jag är inte det minsta nöjd"
2:01 min

I Bryssel har EU-ländernas ledare i dag inlett tuffa förhandlingar om unionens budgetramar till och med 2020. På väg in till mötet sa den brittiske premiärministern David Cameron att han inte alls är nöjd med det senaste kompromissförslaget.

– Nej, jag är inte det minsta nöjd. Det här är viktiga förhandlingar. I en tid när vi måste fatta svåra beslut hemmavid vad gäller offentliga utgifter vore det ganska fel, eller det är fel, med förslag om ökade utgifter i EU, säger David Cameron.

Men enligt EU-ordföranden Herman van Rompuy innebär hans senaste kompromissförslag faktiskt en marginell minskning av EU-budgeten för nästa sjuårsperiod, jämfört den nuvarande budgetperioden. Belgiens premiärminister Elio di Rupo är kritisk mot hur rika länder som Sverige och Storbritannien går in i EU:s budgetförhandlingar.

– Vissa länder vill drastiskt minska budgeten. Jag tycker det är ett stort misstag. Vi behöver en ambitiös budget, säger Elio di Rupo.

Den belgiske premiärministern anser att EU måste ha råd att satsa offensivt för att få fart på den knackiga tillväxten i Europa.

Även fattigare EU-länder, som Polen och de baltiska länderna, vill hålla uppe totalnivån på EU-budgeten, eftersom det leder till att de får mer EU-stöd till regional utveckling och jordbruk. Enligt det senaste kompromissförslaget är den stora förloraren Ungern, som enligt uppgift riskerar att bli av med 30 procent av sitt regionalstöd från EU.

För Sveriges del innebär det senaste långtidsbudgetförslaget att EU-avgiften ökar med runt 5 miljarder kronor per år, till ungefär 36 miljarder. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gick in till budgettoppmötet här i Bryssel med ambitionen att få ner EU:s totalbudget ytterligare.

– Vi förstår att vi får en viss ökning av vår avgift, kopplat till det faktum att svensk ekonomi går väldigt bra. Men vi tycker fortsatt att de totala volymerna på utgiftsförslag som finns är för höga, säger Fredrik Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".