Myndigheten Sadev blir kvar tills vidare

Blir kvar tills bättre granskningsfunktion finns
1:37 min

De rödgröna partierna och regeringspartierna går inte med på biståndsminister Gunilla Carlssons och regeringens krav att myndigheten Sadev, som har till uppgift att utvärdera Sveriges bistånd, ska läggas ner från den första januari.

Efter förhandlingar sent i går kväll och i morse enades sju partier i utrikesutskottet om en kompromiss som innebär att Sadev, som ligger i Karlstad, blir kvar tills det finns en bättre granskningsfunktion.

Med Gunilla Carlssons förslag hade Sverige varit utan granskningsfunktion från första januari. Hur den nya oberoende granskningsfunktionen ska se ut blir föremål för diskussion mellan partierna.

Utrikesutskottets moderate ordförande Hans Wallmark säger att formerna för den nya granskningsfunktionen kanske inte ska vara en myndighet, utan ett fristående organ som till exempel ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi.

Socialdemokraternas biståndspolitiska talesperson Kenneth G Forslund säger att det ska vara en oberoende granskning av biståndets genomförande och långsiktiga resultat. Han väntar nu på förslag från regeringen och biståndsminister Gunilla Carlsson.

Det kan dröja. Enligt uppgift till Ekot har Gunilla Carlsson ännu inte förberett något förslag i samordningen med de andra regeringspartierna.

– Det är naturligtvis så att regeringen kommer att komma med förslag på hur vi ser på en utvärderingsfunktion ska läggas upp, säger Gunilla Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".