SSAB, Volvo, Ballingslöv, Södra, Holmen och Jitech är några av företagen som varslat personal i år. Montage: Sveriges Radio.

Risk för fler verkställda varsel än tidigare

"Det känns som de kommer ringa och vill ha tillbaka oss"
1:59 min

Antalet varsel om uppsägning stiger snabbt och den här gången tror vissa att fler anställda än normalt verkligen kommer att bli av med sina jobb.

Danske Banks analyschef Michael Boström hänvisar bland annat till att lågkonjunkturen ser ut att bli långvarig.

– Det finns en risk att det är något fler än de som faktiskt varslas som blir av med sina arbeten. Det är något vi får följa ganska noga men det finns en del tecken som tyder på att så skulle kunna bli fallet jämfört med till exempel hur det såg ut under finanskrisen 2008-2009, säger Danske Banks Michael Boström.

En utdragen lågkonjunktur, sämre möjlighet för Riksbanken att använda räntevapnet för att stimulera ekonomin och sämre matchning på arbetsmarknaden gör att Danske Bank tror på fler verkställda varsel nu jämfört med finanskrisen.

– Centralbankerna rent allmänt, och det gäller även Riksbanken har mindre utrymme att agera penningpolitiskt i dag eftersom räntorna redan är väldigt väldigt låga. 2008 kunde man ju faktiskt sänka räntan ifrån 4,75 nästan ner till noll i Sverige. Och nu är ju räntan redan från början väldigt låg, säger analyschef Michael Boström.

Historiskt sett leder ungefär sex av tio varsel till uppsägningar. Siffran varierar uppåt och nedåt med konjunkturen.

– Huruvida den här lågkonjunkturen kommer leda till att inkomna varsel verkställs i högre grad än tidigare är ännu inte möjligt att säga. Visst, det är möjligt att det kanske blir så men mycket talar för att mönstret blir ungefär som det varit tidigare, säger Ann-Christin Jans, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I oktober varslades över 10 000 anställda om uppsägning. Om historien upprepar sig skulle omkring 4 000 av dem slippa uppsägning. Meritor i Lindesberg är ett av alla företag som har varslat, men Jarno Harjukoski som jobbar där tror att många som får gå får komma tillbaka igen.

– Det känns som om det här händer en gång om året. Att "nu måste vi skicka hem folk, nu börjar det närma sig jul". Som det varit tidigare år så när det blir januari, februari så har de tagit tillbaka massor igen. Det känns som vi kommer gå hem i två månader, sen kommer de ringa och vill ha tillbaka oss. Så känner jag att folk tänker och tycker härinne, säger Jarno Harjukoski på Meritor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".