Brasilien har för första gång fått en svart ordförande i Högsta domstolen, 58-årige Joaquim Barbosa. Foto: Eraldo Peres /Scanipx.

Historisk utnämning av domare i Brasilien

För första gång så har brasilianska Högsta domstolen fått en svart ordförande. Det i ett land där över hälften av befolkningen har afrikanska rötter. Hans väg till den högsta juridiska posten i Brasilien ses som ett verkligt genombrott.

Vid en ceremoni där landets president Dilma Rousseff deltog, svor på torsdagen den 58-årige Joaquim Barbosa ämbetseden som ordförande för Högsta domstolen.

Barbosa blev ledamot i högsta domstolen år 2003 som förste och ende domare med afrikansk påbrå, trots att över hälften av landets 192 miljoner invånare har afrikanska rötter. Brasilien var det sista amerikanska landet som avskaffade slaveriet, vilket skedde år 1888.

Valter Silveiro, som är koordinatör på centret för Afro-brasilianska studier på universitetet i Sao Carlos, säger till AP att Barbosa är ett exempel på hur kvotering kan ge bra resultat. Att han bevisar att arbetet med att öka antalet svarta universitetsstudenter har gett resultat.

58-årige Joaquim Barbosa kommer från mycket enkla förhållanden, pappan arbetare som murare och mamman som städerska.

Den senaste tiden har Barbosa fått stor uppmärksamhet, då han varit domare i korruptionsmålet mot flera medarbetare och partikamrater till förre detta presidenten Luiz Inacio Lula da Silva.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".