1 av 2
Vägen mellan Goma och Sake fylldes av tusentals flyktingar. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Flyktingar från strider i Goma fyller vägarna. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Desperata civila flyr undan stiderna i Goma

2:20 min

Trots att alla inblandade parter i konflikten i östra Kongo nu förhandlar om en lösning bröt det ut nya strider strax utanför staden Goma i går. Vår korrespondent på plats rapporterar om att tusentals människor tog till flykt igen för att undkomma striderna.

En av de som flyr är Abdoul Mburanu, som har satt hela familjens tillhörigheter på sin cykel, som nu är så överlastad att han måste leda den vägen fram.

Han kommer från Sake, det var omöjligt att stanna där då hade vi alla dött säger han.

– Det var Mai-mai milis mot M23-rebeller, bomber slog ner mitt i stan och vi bestämde oss snabbt för att fly, säger Abdoul Mburanu.

Bakom honom kommer tusentals andra. Det är som om hela Sake rest sig upp och tagit till fötter.

Den tre mil långa vägen fram till Goma är fylld av flyktingar, det syns inget slut på raden av vandrande människor längs vägkanten.

Familjer med några getter i ledband, en man med en gammal radio i handen, kvinnor med stora knyten på ryggen eller en resväska på huvudet.

Sake är staden som rebellerna i M23 intog utan minsta strid dagen efter att provinshuvudstaden Goma föll. Rebellerna talade om att tåga vidare mot huvudstan Kinshasa, medan regeringsarmén lade benen på ryggen och övergav sina posteringar.

Men nu tycks regeringsarmén ha omgrupperat och tar stöd av allierade milisgrupper som sköt ner mot staden Sake från de böljande gröna kullarna runtomkring, raketer och granater slog ner och svart rök steg upp mot skyn.

M23 skickade in lastbilar fulla av förstärkning från Goma, vi möter en av dem på vägen, soldaterna på flaket sjunger högljutt och viftar med sina AK47:or när de dundrar förbi de som flyr längs vägen.

En gammal kvinna stannar framför mig och pekar på sina fötter. De är lindade med bitar av en smutsig sliten presenning istället för skor.

– Ge mig 100 franc, så jag kan åka sista biten till Goma, säger hon. Jag orkar inte mer nu, ge mig 100 franc upprepar hon, och stirrar mig i ögonen.

Hela hennes kropp darrar av utmattning när hon häktar av det tunga knytet med sina tillhörigheter från ryggen och väntar på hjälp.

– Vi kan inte vara skapta av Gud, säger en ung kvinna som har stannat för att lyssna. Vi kan inte vara som andra som måste drabbas av allt det här - och alla har glömt bort oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista