Frankrikes president Francois Hollande lämnar EU:s högkvarter i Bryssel. Vid lunchtid återupptas förhandlingana igen om EU:s budget. Foto: Thierry Charlier/Scanpix.

Nytt förslag till EU-budget i natt

Mer EU-pengar till jordbruk, mindre till järnvägar och annan infrastruktur - så lyder det senaste kompromissförslaget för EU:s långtidsbudget. Sverige kan också förlora det allra mesta av sin rabatt på EU-avgiften, enligt förslaget.

Frankrikes president Francois Hollande välkomnar ökningen av EU:s jordbruksstöd, som han menar bidrar till både landsbygdsutveckling och tillväxt.

Förslaget om ytterligare åtta miljarder euro i direktstöd till jordbruket kan ses som en liten seger för Frankrike, som tar emot en femtedel av EU:s totala jordbruksstöd.

Sverige vill tvärtom minska EU-stödet till bönderna så mycket som möjligt.

Sent igår kväll kom det senaste kompromissförslaget från EU-ordföranden Herman van Rompuy. Han vill bland annat ge Sverige och Finland ökat glesbygdsstöd, jämfört med tidigare förslag. Finlands Europaminister Alexander Stubb har länge kämpat för glesbygdsstödet.

– Jag tror att vi får ganska bra med sympatier, för det är en del av EU:s lagstiftning. Och egentligen är det ju frågan om ganska små summor.

Men rika länder som Sverige och Finland, kan inte ni klara er utan de här pengarna?

– Ja, men det är inte fråga om rikedom. Vi kan inte göra något åt vår geografi, eller åt det att vår landsbygd är glest bebodd. Det här är ett permanent problem som vi har, som inte löses med att man är rik eller fattig. Nu förstår människor bra att om du bor i till exempel östra Finland behöver du hjälp, säger Alexander Stubb.

EU:s långtidsbudget kommer sätta ramarna för hela unionens verksamhet till och med 2020.

Det nya förslaget ger en EU-budget på totalt 972 miljarder euro fördelat på sju år. Det motsvarar runt 1 200 miljarder kronor per år.

Förslaget innebär kraftig bantning av EU:s satsningar på infrastruktur, som bredband och gränsöverskridande järnvägar. EU-ordföranden van Rompuy vill även skära i kostnaderna för storprojekt som det europeiska satellitnavigeringssystemet Galileo.

Enligt det nya förslaget kommer Sverige förlora det allra mesta av sin rabatt på EU-avgiften.

Vid lunchtid idag kommer EU-ländernas stats- och regeringschefer återuppta sina budgetförhandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".