1 av 3
Palestiniernas president Mahmoud Abbas. Foto: Seth Wenig/Scanpix.
2 av 3
Mona Mansour, parlamentsledamot för Hamas. Foto: Helena Hägglund.
3 av 3
Hussam Khader från Fatah-partiet i Nablus. Foto: Helena Hägglund.

Palestiniernas president anklagas för passivitet

"Vi förlorar allt om vi är splittrade"
2:24 min

Palestinska Hamas har flyttat fram sina politiska positioner efter att ha kommit överens om en vapenvila med Israel. Vapenvilan inleddes efter en vecka av israeliska flygbombningar och raketattacker från Gaza. Men medan en rad världsledare besökt Gaza och förhandlat med Hamas ledning har den palestinske presidenten Mahmoud Abbas suttit isolerad på Västbanken.

På tv:n hörs Hamas premiärminister Ismail Haniyeh, som pratar om palestinska martyrer. Överallt intervjuas Hamaspolitiker från Gaza. Men ingen verkar bry sig om den palestinske presidenten på Västbanken, Mahmoud Abbas, eller Abu Mazen, som han kallas.

– Han har förlorat mycket på det här kriget, säger Hussam Khader, parlamentsledamot i presidentens parti Fatah från staden Nablus på Västbanken och kikar mot tv:n på sitt kontor.

– I dag är det ingen som ringer till Mahmoud Abbas eller ser honom som det palestinska folkets president, fortsätter han.

På tv:n fortsätter intervjuerna med Hamasledare. Efter våldsamma, blodiga, interna strider mellan de palestinska partierna Fatah och Hamas, tog Hamas sommaren 2007 makten i Gaza, medan Fatah styr Västbanken.

Men medan Fatah-ledaren försökt förhandla fram ett fredsavtal med Israel har Hamas propagerat för väpnat motstånd och efter att ha avlossat mer än tusen raketer mot Israel de senaste dagarna slöt Hamas en vapenvila med ärkefienden Israel.

I många palestiniers ögon ses Hamas nu som en vinnare, medan Fatah anklagas för passivitet. Mona Mansour är parlamentsledamot för Hamas i Nablus och hon tycker att den palestinske presidenten varit osynlig medan våldet eskalerat i Gaza.

– Egyptens premiärminister besökte Gaza, Turkiets utrikesminister och många världsledare reste dit, men inte vår president Mahmoud Abbas.

Israeliska medier spekulerar om att Egypten, som förhandlade fram vapenvilan mellan Israel och Hamas, nu kommer att försöka få de palestinska fraktionerna att enas. Parlamentsledamoten Mona Mansour från Hamas tror att Hamas är ett parti som ökar, medan Fatah krymper.

Men Hussam Khader, parlamentariker för Fatah säger att de palestinska grupperna måste förenas.

– Vi förlorar allt om vi är splittrade, Västbanken, Gaza och en framtida palestinsk stat. Det är en katastrof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".