1 av 2
Regionens starke ledare Artur Mas och den röd-gula randiga katalanska flaggan. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.
2 av 2
Jose Maria Seillger är katalan och spanjor och röstar mot ett fritt Katalonien. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Spanien står inför hot om splittring

1:45 min

På söndag håller Katalonien regionalval och självständighet för katalanerna är den stora valfrågan.

Opinionsmätningar pekar på att separatisterna är i majoritet, men många som Sveriges Radios korrespondent Alice Petrén talat med i Barcelona uttrycker också stark oro för en framtid delat från Spanien.

Överallt hänger affischer på regionens starke ledare Artur Mas och den röd-gula randiga katalanska flaggan. Mas utmanar Spanien att förlora en mjölkko, det industritäta Katalonien, och hotar att utlysa en folkomröstning om självständighet, om han går från dagsläget som ledare för det största partiet till att få egen majoritet i Kataloniens parlament.

Det var de överraskande kompakta manifestationerna på nationaldagen den 11 september, som gav Mas segervittring nog att tidigarelägga regionalvalet hela två år.

Men gatuarbetarna på Passeig de Picasso stödjer inte regionens lokalpatriotiske ledare.

– Jag ska rösta på söndag, men inte på Artur Mas. Aldrig. Nationalism är för dem med pengar, inte för oss arbetare, säger José Maria Seillger.

Han anser att arbetslösheten och nedskärningarna är viktigare problem för politikerna.  En av hans kolleger bryter in, José Luis och han ifrågasätter om Mas egentligen vill se ett självständigt Katalonien.

Kataloniens ekonomi är jämnstor med Portugals. Regionen är nettobidragsgivare till den spanska statskassan, vilket retar upp folk här nu i kristid. Men det är också en känsla av kulturellt, språkligt och historiskt förtryck, som ligger i botten för självständighetskampen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista