1 av 2
Stora Ensos pappersbruk i Hyltebruk, världens största bruk för tidningspapper, varslar. Tillsammans med andra varsel och företagsflyttar försvinner 500 arbetstillfällen i kommunen. Foto: Mikael Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för grafik: Varselvågen 2012

Södra Sverige hårdast drabbat av varselvågen

2:09 min

Hittills i år har över 50 000 personer varslats om uppsägning i Sverige. Det är södra Sverige som har drabbats hårdast. Ekot har sammanställt årets varsel och satt det i relation till folkmängd. Allra värst är läget i Kronobergs län.

Ekots kartläggning visar att det är södra Sverige som toppar statistiken. Kronobergs län följs av Västra Götaland, Blekinge, Skåne och Jönköping.

– Det slår väldigt hårt, säger Roland Gustbée, moderat ordförande för Regionförbundet södra Småland. Regionförbundet organiserar kommuner och landstinget i Kronobergs län - där alltså varslen slagit hårdast.

– Det är naturligtvis någonting som vi kommer över, men jag tror inte att det blir lika lätt den här gången, som det var vid den senaste konjunkturnedgången. Det här är tufft, säger Roland Gustbée.

På andra sidan länsgränsen från Kronoberg ligger småländska Hylte, den enskilda kommun som drabbats hårdast den senaste månaden.

Stora Ensos pappersbruk har varslat en femtedel av arbetsstyrkan där. Nära 140 jobb ska bort. Tillsammans med andra tidigare varsel och företagsflyttar kan det leda till en minskning med 500 arbetsplatser.

Kommunen ser ändå positiva möjligheter och tror mycket på entreprenörskapet då många varslade startar egna företag.

– Det finns människor som redan bestämt sig för att starta företag. Det är allt ifrån tjänsteföretag inom rådgivningssektorn till hantverksyrken. Lite smått och och gott. Här finns möjligheter, säger Linda Wennerholm, näringslivsutvecklare i Hylte kommun.

Fackförbundet Pappers ser inte lika ljust på framtiden.

– Jag kan inte se något positivt med det här. Att det här skulle leda till några nya möjligheter kan jag inte se. Det finns ju inget som hindrar dem att bli entreprenörer, men jag tror inte att det är någon lösning för flertalet av de som är anställda här, säger Anders Lönnberg, ordförande för Pappers avdelning på bruket.

Efter den förra stora varselvågen, efter finanskrisen 2008-2009, var det faktiskt många sparkade som kunde hitta nya jobb.

Men både i Hylte kommun och angränsande Kronobergs län, som även den gången var bland de områden som drabbades värst, blev arbetslösheten ändå väsentligt större. Och bestående.

Det är de arbetslösa som nu drabbas igen säger Göran Edberg, arbetsförmedlingens chef i Hylte.

– Jag antar att många av de som är på bruket hyggligt fort får nya jobb. Men, då finns ju inte de jobben för de andra, säger Göran Edberg.

Varselvågen län för län

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista