Kampanjen mot korruptionen ses också som ett försök från Putin att öka sin popularitet. Foto: Mikhail Metzel/Scanpix.

"Korruptionsavslöjande tecken på svagare Putin"

Maktkamp om pengar och inflytande
2:03 min

För två veckor sedan sparkades Rysslands försvarsminister Anatolij Serdjukov i samband med en omfattande korruptionshärva inom försvaret. Därefter har flera andra skandaler avslöjats i något som ser ut som en omfattande kampanj mot den utbredda korruptionen. Men ryska bedömare menar att det i själva verket handlar om en maktkamp kring en försvagad president Putin.

I går kunde de ryska tv-nyheterna berätta om de officiella anklagelserna mot en av korruptionshärvans huvudpersoner Aleksandr Jelkin, vd för bolaget Slovjanka som ska förse rysk militär med bostäder.

Han anklagas för att ha stulit 53 miljoner rubel, drygt 11 miljoner kronor ur bolaget.

Tillslagen mot Slavjanka och andra bolag knutna till försvarsdepartementet var den officiella förklaringen till att försvarsminister Serdjukov fick sparken i början av november. Inga anklagelser har ännu riktats mot honom men att det kommer ske utesluts inte.

Och nästan varje dag avslöjas nu nya korruptionsskandaler med husrannsakningar hos de misstänkta. Senast genomsöktes telejätten Rostelekoms kontor.

Få är egentligen förvånade över det som kommer fram. Att korruption och stöld av statens pengar är ett gigantiskt problem är välkänt, enligt vissa inbyggt i systemet. Det som förvånar är att man går så hårt fram och att det drabbar så högt upp i makteliten.

Politikexperten Dmitrij Oresjkin tolkar det som sker inte som en kamp mot korruptionen, utan som en maktkamp om pengar och inflytande mellan de grupper som styr Ryssland.

Vladimir Putin, säger Oresjkin, har länge lyckats bevara en balans inom makteliten. Det som nu händer är ett tecken på att han har börjat tappa greppet.

Historikern och journalisten Nikolaj Svanidze ser även ett försök från Putins sida att öka på sin popularitet, som inte är lika hög som den har varit.

– Han vill ge ett sken av att han bekämpar korruptionen, för korruptionskamp är populärt bland folket.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".