1 av 2
Peter Mangs dömdes i dag till livstids fängelse. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.
2 av 2
Peter Mangs försvarare Jesper Montan och Douglas Norking. Foto: Scanpix

Mangs advokat: "Kan anta att han överklagar"

2:17 min

Peter Mangs dömdes i dag till livstids fängelse för bland annat två mord och fem mordförsök. Efter en utdragen, uppskjuten och ifrågasatt rättsprocess kunde Malmö tingsrätt i dag leverera den väntade domen.

En av domarna i målet har varit chefsrådman Lennart Strinäs.

– Det handlar om synnerligen allvarlig och omfattande brottslighet och skall man kort beskriva de brott som Peter Mangs begått så kännetecknas de av extrem hänsynslöshet och fullständig avsaknad av empati för andra människor, säger Lennart Strinäs.

För drygt två år sedan satte Peter Mangs skräck i en hel stad. Skjutningarna engagerade hela Polissverige.

Morden han nu döms för har under rättegången beskrivits som kallblodiga och hänsynslösa avrättningar. Motiven var enligt åklagaren uppenbart rasistiska.

Han fälls för mordet på 65-åriga Kooros Effatian, skjuten i bröstet i sin lägenhet 2003. Han fälls för mordet på Trez West Persson, dödad med flera skott då hon satt i en bil tillsammans med en bekant, som blev livsfarligt skadad och har fått men för livet.

Avgörandet i det här målet har i princip hängt på en sak, menar Chefsrådman Lennart Strinäs.

– Tittar man på bevisningen så är den tekniska bevisningen helt och hållet avgörande – särskilt då SKL:s analys av vapen, hylsor och kulor. Man skulle till och kunna säga att åtalet till största delen stått och fallit med SKL:s analys.

Advokaterna krävde i sina slutpläderingar i somras ett tidsbegränsat straff, men insåg på grund av brottens karaktär, att det inte kunde bli fråga om lägre straff än 18 års fängelse. Nu blev det livstid.

 En av Peter Mangs advokater, Jesper Montan, tror det blir en fortsättning.

– Ja, det är ju han som bestämmer om vi skall överklaga, men man kan väl på goda grunder anta att han överklagar. Han är ju dömd till livstids fängelse mot sitt nekande och då klagar man normalt på en sådan dom, säger han.

Peter Mangs var åtalad för tre mord och tolv mordförsök, men tingsrätten har bara funnit övertygande bevisning för två mord och fem mordförsök. Flera av dem som blivit skjutna, men överlevt, kunde under rättegången vittna om hur de fått sina liv förstörda.

Enligt chefsrådman Lennart Strinäs har det på flera sätt varit en ovanlig rättegång – bland annat på grund av den omfattande brottsligheten, en process som drog ut på tiden, det mediala intresset och målets huvudperson.

– Peter Mangs agerande under rättegången har varit väldigt speciellt och då tänker jag på det här bokläsandet och att han till och med under sina egna försvarares pläderingar sitter och håller för öronen. Det är ju heller inte någonting man upplevt, säger Lennart Strinäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista