Arla synar sitt planteringsprojekt

"Vi har tillsatt en egen granskning"
1:40 min

Arla ska göra en egen gransking av det trädplanteringsprojekt i Mocambique som ska klimatkompensera utsläppen från mejerijättens mjölkproduktion.

Enligt en granskning av P1-programmet Kalibier finns inga garantier för att klimatkompensationen faktiskt blir av.

– Vi tar givetvis de här uppgifterna på allra största allvar och har tillsatt en egen granskning där vi vill utreda det här. Vi kommer nu att kalla till oss leverantörerna som vi köpt de här tjänsterna av för att reda ut att avtalet är på plats och har levererat det de ska, säger Mats Hedlund, affärsområdeschef på Arla.

Det handlar om Arlas största ekologiska produkter - som sedan i september i år har en stämpel om att de är klimatkompenserade.

Kompensationen ska ske genom ett trädplanteringsprojekt i Mocambique, men enligt P1-programmet Kaliber baseras klimatnyttan på att planteringarna finns kvar om hundra år. Enligt programmets granskning har vissa betalningar till bönderna ställts in.

– Det finns en osäkerhet, som det gör i allt biståndsarbete, att säkra att pengarna vi bidrar med kommer till sitt rätta ändamål. Till sist handlar det om att bönderna i regionen ska ha de pengar som avtalet stipulerar.

Hur mycket handlar det om kundernas förtroende?

– Det är klart att det handlar mycket om det också, men jag tror att de förstår problemen i det här. Och det faktum att vi kallar produkten för klimatkompenserad på så sätt som vi gör. Jag vill hävda att det är ett vedertaget sätt att uttrycka sig i de här sammanhangen, oavsett om det gäller resor eller livsmedel.

Arla har anlitat företaget U&We för uppdraget och själva trädplanteringsprojektet leds av Envirotrade på plats i Moçambique

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".