Demonstranter flyr undan polisens tårgas under kravallerna i Kairo tidigare i veckan. Foto: Ahmed Gomaa/Scanpix.

I kväll väntas nya våldsamma kravaller i Kairo

Mot att presidentens beslut inte kan rivas upp
1:58 min

Stora protester väntas i Egypten i dag. Oppositionen manar till massdemonstrationer mot president att Mohammad Mursi givit sig själv utökad makt. Oppositionen kallar det för "en kupp mot rättsstaten".

I går kväll utfärdade Egyptens president Muhammad Mursi ett dekret som innebär att presidentens beslut inte ska kunna rivas upp eller överklagas – varken i politiska församlingar eller i domstol.

Oppositionen och andra kritiker ser det som att han skyddar sina egna politiska beslut, och har liknat Mursi vid "en ny Farao", och vid den tidigare diktatorn Hosni Mubarak.

En annan formulering i presidentens dekret handlar om att han har möjlighet att vidta "nödvändiga åtgärder" för att skydda revolutionen och nationell enighet, och för att garantera nationell säkerhet.

Det är en mening som kan betyda i princip vad som helst.

Oppositionen har manat till en miljonmannamarsch efter fredagsbönen i kväll. Det lär inte bli några miljoner som går ut på Egyptens gator och torg. Men när väl fredagsbönen är slut kommer människor att strömma till.

Redan nu finns människor på Tahrirtorget i Kairo. Där kommer vi nog att få se tusentals demonstranter under kvällen. Men också utanför presidentpalatset där de som står bakom president Mursi visar sitt stöd för honom.

Det finns en uppenbar risk för våldsamheter under eftermiddagen och kvällen.

Det har varit våldsamt i Kairo under veckan, bland annat sattes tv-kanalen al-Jazeeras kontor i brand. Och utefter en av huvudgatorna har det varit våldsamma kravaller och hundratals personer har gripits.

Mycket tyder på att det skulle kunna spåra ur också i kväll.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".