Hackare kom åt hundratusentals patientuppgifter

1:41 min

Hackarnätverket Anonymous har fått tillgång till hundratusentals patienters uppgifter och diagnoser bland patienter i Västra Götaland. Det har skett genom ett allvarligt dataintrång mot Västra Götalandsregionen.

Barbro Söderqvist, som besökte sjukhuset i Uddevalla i dag, oroas av vilken effekt hackerattacken kan få.

– Ja, det känns ju inte bra, det känns väldigt osäkert. Det får inte bara inte hända tycker jag, säger hon.

Det var i augusti som flera myndigheter, däribland i Västra Götalandregionen, utsattes för ett allvarligt dataintrång från hackernätverket Anonymous.

Enligt en IT-säkerhetsutredning som Expressen läst, rör det sig om åtkomst till flera hundratusentals patienters uppgifter och diagnoser. Patienterna är bosatta i området kring Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg.

Västra Götalandsregionens It-direktör Göran Ejbyfeldt förklarar hur hackerattacken kunnat genomföras:

– På grund av olyckliga omständigheter så fanns det data tillgängligt så att man kunde ta sig ytterligare in i våran brandvägg. Det var en del av den mänskliga faktorn, säger Göran Ejbyfeldt

Dataintrånget är nu polisanmält. På Västra Götalands hemsida fanns efter attacken även ett meddelande från datanätverket Anonymous som uttryckte stöd för Julian Assange.

David Lindahl är forskningsingenjör vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut:

– It-aktivisterna har i det här fallet letat efter lätta mål. Landstingen lägger ut pengar att ta på patienter, inte på att säkra upp sina webbservrar. Och då är det lätt att komma åt de webbservrarna, man hackar dem. Och sen visar det sig att man från landstingets sida har kopplat någon form av patienthanteringssystem via ett webbgränssnitt, säger David Lindahl.

Frågan är vad som kommer att hända med de patientuppgifter som nu finns sprida efter hackerattacken. Anders Ahlqvist är It-brottsexpert vid Rikspolisstyrelsen.

– Än känner vi inte till om de har använts i en organiserad form. Men sjukhusuppgifter är bland det mest känsliga vi har, så det är ganska obehagligt, säger Anders Alkvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista