Eva Halvarsson är vd för Andra AP-fonden. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Andra AP-fonden öppnar för investering i skulder

”Finns det ingen risk får man ingen avkastning”
2:07 min

Andra AP-fonden, som förvaltar pensionspengar, öppnar nu för att köpa företagsskulder. Många pensionsfonder letar med ljus och lykta efter nya investeringar som ska få deras pensionspengar att växa. Och företagsskulder är klart intressant, säger Hans Fahlin, kapitalförvaltningschef på Andra AP-fonden.

– Det finns många olika kategorier av sådana här lån. De vi tittar på ligger avkastningen på sju till åtta procent. Det är attraktivt eftersom statslåneräntorna globalt sett är väldigt låga just nu.

Andra AP-fonden är en av de fyra stora buffertfonderna i det svenska pensionssystemet. Fonden har hand om nästan 230 miljarder kronor. Störst del av det är investerat i olika aktier och i obligationer.

Nu har alltså styrelsen bestämt att fonden kan få börja investera också i företagslån. En marknad som funnits länge i USA men nu växer fram i Europa.

Pär Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, tror att det kan vara en bra investering för en AP-fond.

– I det här läget så vet vi att bankerna vill sälja lån på grund av att det nya regelverket tvingar dem till att göra sig av med vissa tillgångar. I ett sådant läge så borde det vara en bra investering att köpa när bankerna är tvingade att sälja.

Och vad kännetecknar en sådan marknad?

– Typiskt sätt i USA så har marknaden utvecklats så att bankerna är mer mäklare än långivare. När banken väl har gjort lånet så säljs det vidare till hedgefonder och institutionella investerare.

Men det är ju en ekonomisk kris i Europa. Vad händer om företagen går allt sämre och inte kan betala tillbaka? Hur stor risk tar Andra AP-fonden?

– Det är vår kärnverksamhet, att ta kontrollerade risker för att få avkastning. Finns det ingen risk så får man ingen avkastning.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".