Stefan Löfven presenterade ett alternativt ekonomiskt förslag med höjda barnbidrag, höjd a-kassa och höjda pensioner. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Löfven: Alliansens politik är "fria fantasier"

0:57 min

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven anser att det ekonomiska läget i Sverige försämras snabbt.

Regeringens prognoser för den ekonomiska politiken är på temat "fria fantasier" sa Löfven i dag i samband med att Socialdemokraternas så kallade förtroenderåd träffades i Stockholm.

– Problemen har vi här och nu: Lågkonjunktur, hög arbetslöshet och besvärlig ungdomsarbetslöshet och då måste vi faktiskt agera nu och inte vänta tills det passar regeringen, sa Stefan Löfven under pressträffen.

Socialdemokraterna har lagt ett alternativt ekonomiskt förslag med höjda barnbidrag, höjd a-kassa och höjda pensioner bland annat.

Partiet vill reservera pengar för att elda på mer om det behövs, men i det läget är inte Sverige än, enligt Stefan Löfven.

– Vi agerar efter läge, men nu är det ju så att vårt förslag inte ens är prövat, så därför ligger vi kvar med våra förslag, säger han.

Han återkom med kritiken mot att Arbetsförmedlingen inte kan använda alla pengar de får för att bidra till att fler kommer i arbete.

– Hör och häpna, från 2007 till nu har Arbetsförmedlingen skickat tillbaka 17 miljarder kronor till staten i oanvända pengar. Det här mina vänner är kort och gott idioti.

Socialdemokraterna skulle återkomma med förslag efter att ha diskuterat med arbetsförmedlarna, sa Stefan Löfven.

Reporter: Inger Arenander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista