1 av 2
Anhängare till Egyptens president Mohammad Mursi demonstrerar i Kairo. Foto: Ahmed Gomaa/Scanpix.
2 av 2
Tusentals demonstranter har samlats på Tahrirtorget i centrala Kairo, i protest mot att president Mursi givit sig själv utökad makt. Foto: Maya Alleruzzo/Scanpix.

"Kan vara början på inbördeskrig i Egypten"

President Mursi: Står inte på någon sida
1:37 min

Tiotusentals människor har gått ut på gatorna i Egyptens stora städer för att demonstrera. Det har lett till sammandrabbningar mellan oppositionen och de som stöder president Mohammad Mursi. Mursi har infört lagar som innebär att hans beslut varken kan upphävas av politiker eller domstolar.

I Alexandra, Port Said och i Kairo har tiotusentals människor gått ut på gatorna i dag.

Muslimska brödraskapets partikontor i Kairo attackerades på eftermiddagen. Demonstranterna kastade sten och slängde ut möbler från byggnaden. Senare drabbade demonstranter och presidentanhängare samman i strider.

Polisen i Kairo har använt tårgas för att skingra dem som givit sig ut på gatorna, på båda sidor.

President Mursi talade vid 15-tiden till sina anhängare utanför presidentpalatset och sa att han inte står på någon egyptiers sida, utan försvarar alla.

Han har motiverar det att han blivit "maktfullkomlig" med att han ska se till att den revolution som genomfördes för ett år sedan verkligen också genomförs på rätt sätt.

"Gud är med mig", sa han i sitt långa tal.

Men situationen är allvarlig. Det finns de som säger att det kan vara inledningen på ett nytt inbördeskrig, att striderna kommer att trappas upp, eftersom det finns en sådan stark förbittring över att ingenting har hänt sedan Tahrirtorget kokade för ett år sedan.

Därför finns det i Egypten i dag en stark misstro mot den nya presidenten.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".