Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix.

Budgetsamtalen i Bryssel bröt samman

Kan bli dyrt för Sverige
2:59 min

Förhandlingarna om EU:s långtidsbudget har brutit samman. EU-ordföranden Herman van Rompuy hade satsat mycket politisk prestige i att få en överenskommelse vid toppmötet i Bryssel, men vid en presskonferens i eftermiddags tvingades van Rompuy medge att det krävs mer tid för att nå en lösning.

Att budgetförhandlingarna strandade beror framför allt på den gamla konflikten mellan rika och fattiga i EU.

Länder som Sverige och Storbritannien kräver en minskad budget, eftersom de betalar mest till EU. Fattiga länder vill hålla uppe budgetnivån, eftersom de generellt sett får ta emot störst andel EU-stöd till jordbruk och regional utveckling.

Nu får EU-ledarna återkomma till budgetförhandlingarna vid ett nytt toppmöte i början av nästa år, och då är det viktigt att de enas. EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, varnar för "enorma" kostnader om det inte blir en överenskommelse om EU-budgeten.

En utebliven EU-budget kostar mycket både politiskt, ekonomiskt och socialt, enligt Barroso.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vill däremot tona ner dramatiken och säger att det inte är bråttom.

Det senaste förslaget om ny långtidsbudget skulle innebära en mer än 20-procentig ökning av den svenska EU-avgiften, och nu får Sverige mer tid på sig att förhandla fram en mindre kostsam EU-budget.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".