1 av 4
Flyktingar på barnhemmet i Goma. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 4
Emmerance har flytt - från sitt flyktingläger. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
3 av 4
Elvaåriga Bienvenue tappade bort sina föräldrar när han flydde. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
4 av 4
Folk som tvingats lämna sina hem efter striderna i Goma. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Många ensamma barn på flykt i Goma

2:16 min

Hjälpbehoven är enorma efter striderna i östra Kongo - men ingen hjälp kommer fram. Sveriges Radios korrespondent har träffat några av tiotusentals människor som nu flyr. Många är barn som tappat bort sina familjer.

Bienvenu var i skolan när skjutandet började, alla reste sig upp och sprang. Bienvenu hann springa förbi hemma, dörren var öppen, men huset tomt.

– Jag tog på mig den här, säger han och drar i sin alldeles för stora och mycket smutsiga bruna t-shirt, och sen jag gick jag med de andra.

– Jag var inte rädd för vi var många som gick tillsammans.

Nu är Bienvenu på ett barnhem i Goma, han har ingen aning om var hans familj är, och han vet inte om han hittar hem på egen hand. På barnhemmet bor i vanliga fall 400 barn - nu är här 7 000 personer.

– Vi öppnade portarna i måndags när striderna blev värre, säger barnhemmets föreståndare Piero Gavioli. Alla fick komma in, familjer, barn, gamla.

Barnhemmets grusgård är full av människor som tvättar kläder i plastbaljor, späntar ved och kokar gröt över öppen eld. Lilla Emmerence, i en volangklänning som nog en gång var vit, har ett plastband runt handeleden med FN:s blå emblem på. Det betyder att hon redan är registrerad av FN:s flyktingorganisation någonstans i trakten. Nu har hon alltså flytt sitt flyktingläger, när striderna hann i kapp också där.

Än så länge har förråden räckt till barnen och gravida kvinnor, säger Gavioli, men han vet inte hur länge till. FN:s matprogram har kommit förbi för att fråga om behoven, FN har i månader bett omvärden om mer pengar till krisen i östra Kongo, utan resultat.

Nu är läget mer akut än någonsin, men striderna har stängt flygplatsen och ingen ny hjälp kommer in, trots de tiotusentals människor som har flytt sina hem och är utan allt.

– Hittills har vi bara fått löften, men ingen hjälp har kommit än. Vi ger barnen energikex och majsvälling, men vi har vuxna här som nästan inte har ätit något alls på flera dar, säger Gavioli.

I går var det många som ville börja återvända hem, men just då började de ny striderna. Nu vågar sig ingen ut igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista