Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Hypnos kan hjälpa mot diarré och magsmärtor

10-15 procent av alla svenskar lider av problemen
2:15 min

Det finns nytt hopp för de människor som lider av känslig tarm, till exempel diarré och smärta. Hypnos kan nämligen göra livet lättare och lindra symptomen, visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

– Det finns en klassisk bild från en patient som under hypnos beskrev sin tarm som en flod, som störtade upp och ner över berg och skrevor och över timmerbröten, en allmänt oharmonisk bild, säger säger Perjohan Lindfors, doktorand och överläkare i gastroenterologi och ansvarig för studien.

– Och genom att skapa en bild av ett vattendrag som flöt jämnt och stilla genom en fint landskap, kan man ändra på hur mag- och tarmkanalen uppför sig och vilka symptom man får från den.

Läkare och forskare tror att mellan 10 och 15 procent av alla svenskar lider av känslig tarm.

Eller ”känslig tarm-syndrom”, IBS, som sjukdomen heter.

Man kan lindra enskilda symptom som diarré, förstoppning, smärta eller gaser. Men i dag finns inget läkemedel som hjälper mot samtliga symptom och vanliga rekommendationer är att patienten ska ändra sina kostvanor och motionera mer.

Men för de patienter som har svåra besvär räcker inte det. Det är främst dessa patienter som får hjälp av hypnos.

En psykolog leder hypnosen och behandlingen pågår i tre månader, en timma i veckan. Av de 138 patienter som deltog i studien upplevde 40 procent att behandlingen hjälpte.

Det har forskats på området sedan 80-talet, men detta är den första studien i Sverige.

Exakt vad hypnosen och visualiseringen gör kan Perjohan Lindfors inte svara på. Men man tror att behandlingen påverkar tarmens rörelse och signalerna från magen till hjärnan.

– Man har funderat på om hypnosbehandlingen kan påverka tarmens rörlighet, hur den rör sig och transporterar saker genom systemet.

IBS är ingen farlig sjukdom, en möjlig förklaring till att man vet så lite om vad som orsakar den.

För patienter som har svåra besvär kan det ändå innebär stora hinder i vardagen. Till exempel kan en människa som lider av diarré behöva ta taxi i stället för att ta buss, för att snabbt komma fram och inte behöva oroa sig för att inte hinna till en toalett.

Att blanda beteendevetenskap och vanlig läkarvård är ovanligt i Sverige, men Perjohan Lindfors tror att studien kan leda till en ändrad syn.

– Förhoppningsvis kan det här väcka ett intresse från enheter runt om i Sverige att starta upp den här typen av behandling för att hjälpa patienter.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".