1 av 2
Piratpartiet demonstrerar mot FRA-lagen på Mynttorget i Stockholm i september 2008. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Piratpartiet har fördubblat sitt medlemsantal

2:05 min

Piratpartiet har på några veckor fördubblat sitt medlemsantal, efter att fildelningssajten "Tankafetast" har länkat vidare till partiets Facebooksida.

I dagsläget har Piratpartiet nästan 16 000 medlemmar, något som partiledaren Anna Troberg är glad över.

– Det känns naturligtvis väldigt roligt. Jämför man våra medlemssiffror med riksdagspartierna ligger vi faktiskt väldigt bra till. Jag hoppas att det bådar gott för allt valarbete som börjar om ett, eller ett och ett halvt år.

Det är svårt att rakt av jämföra Piratpartiets medlemstal med de andra partierna, eftersom det är gratis att gå med i Piratpartiet. Men det är ändå ett faktum att Piratpartiet nu har fler medlemmar än både Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Bakgrunden till den kraftiga ökningen är en razzia som polisen gjorde i oktober mot fildelningssajten "Tankafetast". Då blev det omöjligt att använda "Tankafetast" sida för nedladdningar och i stället länkades besökarna vidare till Piratpartiets Facebooksida, berättar Anna Troberg.

– Vi visste inte om att de länkade vidare till vår Facebooksida. Vi såg att det började trilla in hundratals medlemmar och försökte vi ta reda på vad som hände. Då insåg vi att "Tankafetast" hade länkat vidare.

Det är dock fortfarande långt kvar till toppnoteringen på cirka 50 000 medlemmar som Piratpartiet hade inför EU-valet 2009. Då var det många som hade gått med i protest mot att fyra män dömdes till både fängelse och miljonskadestånd i den uppmärksammade Pirate Bay-rättegången.

Även den här gången är det missnöje bland fildelare som gör att nya medlemmar strömmar till Piratpartiet.

Nu gäller det för partiledare Anna Troberg att hålla kvar medlemmarna. Vid den tidigare anstormningen 2009 hade partiet en för dålig organisation för att ta han om alla, säger hon. Den här gången har partiet satsat stort på att engagera de nya medlemmarna.

– Redan första dagen, när de nya medlemmarna började strömma in, satt vi i princip dygnet runt en vecka framåt i alla våra social medier. Vi svarade på frågor som de nya medlemmarna hade, vi pekade de till rätt person lokalt som de skulle prata med, vi arrangerade många lokala träffar. Och vårt ungdomsförbund gjorde likadant.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Ci Holmgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista