Sittstrejk mot Mursi inledd i Kairo

Demonstranter inledde på fredagen en sittstrejk på Tahrirtorget i Kairo, med krav på att president Mursi ska dra tillbaka det dekret som ger honom ökad makt.

"Alla revolutionära politiska krafter har enats om att börja en sittstrejk med start fredag", meddelade den sekulära politiska rörelse som leds av tidigare presidentkandidaten Hamdin Sabbahi, i ett uttalande.

Svensk-egyptiske Sameh Egyptson, som driver ett svenskt kulturcenter i Kairo, var en av många på Tahrirtorget på fredagen som protesterade mot Muhammad Mursis beslut att utöka sin egen makt.

– Stämningen påminner väldigt mycket om de första dagarna av revolutionen förra året. Man upprepar nästan samma slags fraser: "Vi ska inte gå, det är han som ska gå". Då talade man om Mubarak, nu talar man om Mursi, säger Sameh Egyptson till TT på telefon efter att ha lämnat torget vid 21-tiden.

Sameh Egyptson är kritisk till Mursis nya dekret.

– Jag är besviken på hans sätt att styra landet och på de konstitutionella förändringarna i går, som innebär att han blir en helt ny diktator, säger Egyptson, som åkte till Egypten för installationen av den nye koptiske påven.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista