En man går förbi en brinnande polisbil i ett oroligt Kairo natten till lördag. Foto: Mahmoud Khaled/Scanpix.

Fortsatt våldsamt och oroligt i Egypten i natt

I Egypten fortsätter protesterna mot president Mursis beslut att ge sig själv omfattande maktbefogenheter som inte kan rivas upp av vare sig parlament eller domstolar.

I huvudstaden Kairos centrala delar har demonstranter kastat sten mot poliser och satt eld på en polisbil, och polis har använt tårgas i närheten av Tahrirtorget, där en veckolång protestaktion mot Mursi har inletts.

Även i städerna Alexandria, Port Said och Suez är det oroligt. Flera kontor som tillhör Mursis Muslimska Brödraskap har satts i brand.

Flera personer uppges ha skadats i oroligheterna i Egypten.

De som protesterar anklagar Mursi för en kupp, och anser att han gjort sig själv till en diktator värre än den störtade förre egyptiske presidenten Mubarak.

Under lördagen ska Egyptens högsta domare hålla ett möte för att diskutera presidentämbetets utökade makt. De ska även besluta om de ska inleda en strejk i protest mot Mursi.

Enligt president Mursi och dem som försvarar honom, är de utökade maktbefogenheterna endast tillfälliga, och har tillkommit för att skydda demokratin i väntan på en ny egyptisk konstitution/grundlag.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista