Larry Hagman som J.R. Ewing i TV-serien Dallas. Foto: Scanpix/Tony Gutierrez.

Larry Hagman avled efter kamp mot cancer

2:40 min

Larry Hagman har gått bort. Skådespelaren som gav liv till J.R. Ewing i tv-serien Dallas gick bort under fredagskvällen lokal tid vid ett sjukhus i Dallas, vid 81 års ålder.

Larry Hagman blev känd i Sverige för sin roll i tv-serien Dallas, som började sändas i USA 1978. Så sent som i år var Larry Hagman med när nyinspelade avsnitt i den kultförklarade serien sändes.

– Han var epokgörande för sin tid, kan man säga. Han var en rovkapitalist och en skurk men han var samtidigt en gestalt som tv-publiken älskade, säger Göran Everdahl, kulturjournalist och kritiker.

– Det finns den här klichén eller rolltypen, skurken vi älskar att hata, och det är en väldigt tacksam roll. Men det är också en roll som det är lätt att överdriva. Larry Hagman hittade alltid den där balansen, det blev hans livs roll.  

Larry Hagman berättade i en intervju med PP3 den 13 september, att rollen JR har en förebild – i hans arbetsgivare när han var tonåring.

– Det var en dynamisk man. Jag skapade min karaktär efter honom. Han var en av fyra söner till multimiljonären i min hemstad, och när han dog kämpade sönerna om att ta över imperiet.

Före Dallas spelade Larry Hagman komedier. Därför orkade han med rollen som JR, säger Göran Everdahl.

– Han begrep att när en person är så svart som JR, för att man ska orka med honom i avsnitt efter avsnitt och år efter år, då måste man hitta något annat i honom, och det gjorde han.

– Han spelade den väldigt ljust. Det fanns en glädje i allt det hemska som JR gjorde och det tror jag var hemligheten.

Är det därför han ibland kunde ha ett leende i mungipan och ögonen glittrade lite?

– Ja, just det där varggrinet och ögonbrynen, det blev ju hans varumärke kan man säga, säger Göran Everdahl.

Larry Hagmans cancer påverkade inspelningsarbetet av de nya Dallasavsnitten. Han fick extra ledig för att behandla sjukdomen.

Han hoppades att han var frisk, men sa att man återhämtar sig väl aldrig helt.

– Men jag mår mycket bättre, sa han i radiointervjun med PP3 i september.

Larry Hagman var gift med svenskan Maj, född Axelsson. Han gjorde ett antal filmroller, bland annat i en svensk film, Vilgot Sjömans ”Jag rodnar” från 1981.

Dallas Morning Post citerar ett uttalande från Larry Hagmans familj som berättar att de samlats vid hans sida för att fira thanksgiving-högtiden vid sjukhuset.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista