Foto: Virginia Mayo/Scanpix.

Bistånd på bordet igen efter sammanbrott i EU

"Slår härdast mot biståndssatsningar"
2:17 min

I går bröt EU:s budgetförhandlingar samman, och för världens fattiga kan det innebära en ny chans. De förslag som hittills har legat på bordet har enligt flera frivilligorganisationer inneburit oacceptabla besparingar på EU:s bistånd.

– De här nedskärningarna slår härdast mot biståndssatsningar. Vi ser det som fullkomligt oacceptabelt, och vi får inte vända ryggen åt de fattiga nu, säger Eloise Todd, Brysselchef för organisationen One, som jobbar för fattigdomsbekämpning.

I de havererade förhandlingarna om EU:s långtidsbudget har EU-ordföranden Herman van Rompuy föreslagit flera besparingar som direkt och indirekt kan påverka EU:s bistånd.

Bland annat vill van Rompuy se en elvaprocentig minskning av Europas biståndsfond EDF (European Development Fund), jämfört med ett tidigare förslag från EU-kommissionen. Eloise Todd menar att sådana här besparingar kan kosta liv i fattiga länder.

– Under en sexårsperiod har europeiskt bistånd gjort att 31 miljoner personer har anslutits till dricksvatten, och det har också hjälpt över 5 miljoner barn att bli vaccinerade. Den här typen av resultat kommer helt enkelt inte vara möjliga om vi får sådana här nedskärningar av biståndsbudgeten, säger Eloise Todd.

Organisationen One hävdar att de föreslagna budgetnedskärningarna kan leda till uppemot 20 procent sämre resultat för EU:s bistånd.

Sverige är ett av de länder som trycker på hårdast för att minska EU:s totala budget. Att EU:s budgetförhandlingar bröt samman igår ser Eloise Todd som en möjlighet för EU-ledarna att tänka om vad gäller minskningarna av biståndet.

- EU-bistånd har mycket gott rykte, och har fått erkännande för det av flera institutioner. EU-medborgare stödjer EU-bistånd. När EU-medborgare vet hur lite det kostar, och hur mycket gott det gör, stödjer de det, säger Eloise Todd på One.

85 procent av européerna anser att EU bör fortsätta ge bistånd, trots ekonomisk kris i Europa, det visade en studie från Eurobarometer i oktober i år.

Efter gårdagens sammanbrott i budgetförhandlingarna är planen nu att EU:s långtidsbudget ska klubbas vid ett toppmöte i början av nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".