1 av 2
Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för större grafik

Besvikelse över militärt tillbakadragande i Goma

"Vi är mycket upprörda"
1:55 min

Det blir allt tydligare för Goma-borna att landets arme är korrumperad. Presidenten har avsatt landets högsta arméchef efter anklagelser från FN om att han sålt vapen till gerilllagrupper i landet. Nu är besvikelsen stor över att en av Kongo-Kinshasas viktigaste städer övergavs av både regeringsarmén och FN-styrkan när rebellerna kom.

– Tango Fort, vem är det, hur kunde han göra så, trupperna bara övergav Goma, säger Facil Amanimane som står och tittar på en övergiven pansarvagn, kvarlämnad efter striderna i veckan.

Tango Fort är armégeneralen Gabriel Amisis alias "nome de guerre" och det är han som nu fått sparken av president Kabila, efter anklagelserna i FN:s stora Kongo-rapport som blev offentlig nu i veckan.

Enligt den har han som en av landets högsta militära chefer tjänat pengar på att sälja vapen till tjuvskyttar och blodbesudlade miliser - vem som helst som var villig att betala.

Vapnen har bland annat gått till de som nu är med och strider i det nya rebelluproret.

Att Kongos armé är korrumperad och inte att lita på kunde inte ha blivit tydligare för Goma-borna nu i veckan, när en av landets viktigaste städer kunde intas av M23-rebellerna med mycket lite motstånd. Regeringsarmén la benen på ryggen och FN:styrkan på plats, världens största FN-insats, tillsammans med den i Sudan, stängde in sig på sina baser:

– Vi är mycket upprörda, säger en annan besviken Goma-bo, ända sen striderna började har vi har inte sett till FN-trupperna.

Mönstret är detsamma som vid så många tidigare tillfällen i konflikter där FN-styrkorna stått passiva och tittat på - Bosnien, Rwanda, Elfenbenskusten.

Fortfarande flera dar efter att striderna i stan tagit slut sitter FN-styrkan kvar inne på sina baser. Inga vita pansarbilar med soldater med blå baskrar ute på gatorna - i dag är det rebellerna som står för säkerheten i Goma.

En kongolesisk analytiker säger till Sveriges Radios afrikakorrespondent att det senaste rebellupproret åtminstone tjänat till en sak - att göra upp med myten om att FN skulle beskydda oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".