SAS blir mer svenskt efter neddragningarna

Danska facket: "Tycker inte det är rimligt"
1:15 min

SAS kommer att bli ett mer svenskt bolag efter sparplanerna eftersom de största neddragningarna av administrationen kommer att ske i Danmark och Norge.

Enligt den danska tidningen Berlingske Tidende kommer mellan 700 och 800 administrativa jobb att försvinna i Danmark och Norge, medan bara några få jobb försvinner i Stockholm.

Konsekvensen blir att det sannolikt bara är en tidsfråga innan SAS måste nyanställa på det svenska huvudkontoret för att kunna utföra de tjänster som rationaliserats bort i de andra länderna.

Det danska fackförbundet HK, som organiserar SAS-anställda med administrativa sysslor på Kastrup, är ett av de fack som har reagerat på att SAS vill flytta så många jobb till Stockholm.

– Vi tycker inte att det är rimligt att så många administrativa jobba ska flyttas till Stockholm. Man borde kunna lösa det på andra sätt i dessa teknologiska tider, sa Maj-Britt Hoff Kjeldsen, ordförande för HK, på Kastrup när planerna blev kända.

Hur många danskar och norrmän som kan följa med när deras jobb flyttas till Sverige är oklart.

– Det är inte bara att flytta när man har familj, konstaterar Maj-Britt Hoff Kjeldsen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".