Nicaraguas utrikesminister Samuel Santos till höger och hans juridiske rådgivare Alain Pellet. Foto: Peter Dejong/Scanpix

Jubel i Nicaragua efter 100-årig gränstvist

Efter en process som pågått i elva år har den internationella domstolen i Haag avgjort en över 100-årig gränstvist mellan Nicaragua och Colombia. Domen har fått nicaraguanerna att jubla, och colombianerna att protestera.

I går beslutade Colombia till och med att dra sig ur det 64 år gamla fördrag som ger domstolen överhöghet i lösningen av gränstvister.

Colombias president Juan Manuel Santos hade svårt att kontrollera sin ilska när han kommenterade Haagdomstolens beslut.

– En oacceptabel dom som vi inte kan acceptera, sa Santos.

Och nu har alltså Colombia beslutat att dra sig ur det fördrag från 1948, och som skrevs under just i Bogotá, och i vilket de deltagande länderna förbinder sig att ge den internationella domstolen i Haag auktoritet att lösa gränskonflikter mellan dem.

Men beslutet att lämna fördraget träder i kraft först om ett år och påverkar inte den dom det nu gäller.

Förmodligen har beslutet ingen större effekt över huvud taget, utom som uttryck för den utbredda upprördhet som råder i Colombia, där man uppfattar Haagdomstolens beslut som en ren stöld av colombianskt territorium. 

Konflikten rör en arkipelag av småöar i karibiska havet. Domstolen beslutade att själva öarna tillhör Colombia, men – och det är det polemiken gäller – närmare 100 000 kvadratkilometer av det hav som omger öarna, och som hittills varit en del av Colombia, dömdes tillhöra Nicaragua.

Och det är havet, med sitt rika fiske och eventuella olje- och gasfyndigheter som ger arkipelagen dess värde.

Det är inte konstigt att Nicaragua uppfattar domstolens beslut som en stor seger.

Men det är heller inte konstigt att Colombia protesterar både för att man förlorat tusentals kvadratkilometer hav, utan också därför att den nya gränsen innebär att småöarna skärs av från de större, bebodda öar, som utgör arkipelagens centrum.

Det är ett komplicerat läge för president Santos. Hans internationella prestige kan hamna i farozonen, men en upptrappad konflikt med Nicaragua kan också påverka de fredsförhandlingar som nu pågår mellan Farcgerillan och den colombianska regeringen i Havanna.

En av de viktiga aktörerna i den processen är nämligen Venezuelas president Hugo Chavez, som i sin tur är mycket nära allierad med Nicaraguas president, Daniel Ortega.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista