Kataloniens ledare Artur Mas talar i Barcelona inför valet om regionens självständighet. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix

Regionval i Spanien kan bana väg för Katalonien

1:59 min

I Katalonien i Spanien avslutades på fredagen kampanjerna inför det mycket uppmärksammade regionalvalet på söndag. Valet har fått stor uppmärksamhet världen över, eftersom det ses som en mätare på om katalanerna vill bryta sig loss från Spanien och skapa ett eget land, Katalonien.

I spetsen för den separatistiska linjen går regionens nuvarande ledare, lokalpatrioten Artur Mas.

– Vänner, vi är inga vasaller till Spanien, sa Artur Mas, och rev ner kraftfulla applåder bland tusentals anhängare på Barcelona stadion på fredagskvällen.

Söndagens val kommer att visa om katalanerna vill öppna vägen för en folkomröstning om Kataloniens framtida ställning i förhållande till Spanien. Vinner Artur Mas ännu fler platser i parlamentet och får en egen majoritet, ska han ordna en folkomröstning har han sagt.

Spaniens regering i Madrid har varnat honom och separatisterna och smutsiga kampanjinslag har ingått, till exempel anklagelser om att Artur Mas skulle ha flyttat skattepengar till ett eget hemligt konto i Schweiz.

I sitt tal talade han om frihet, men han använde inte ordet självständighet.

Flera partier kämpar mot den separatistiska linjen och Artur Mas koalition. Ledaren för Kataloniens socialister, Pere Navarro, sa på katalanska att Katalonien behöver en vänsterpolitik med social rättvisa och ett federalt Spanien.

Högerpolitikern Alicia Sánchez-Camacho, partivän med regeringen i Madrid, talade förstås spanska och underströk att inget ska rivas av vad som har byggts upp. I dagens kris behövs ett starkt Spanien, anser hon.

Enligt de senaste opinionsmätningarna når Artur Mas inte en egen majoritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista