1 av 5
En grupp unga demonstranter tar skydd nära Tahrirtorget i Kairo. Foto: Mohammed Asad/Scanpix.
2 av 5
"Egypten åt egyptierna". På Tahrirtorget, själva hjärtat av den arabiska revolutionen, samlas återigen människor för att demonstrera. Foto: Scanpix.
3 av 5
Mohammed Mursi talar till sina anhängare utanför presidentpalatset i Kairo. Foto: Scanpix.
4 av 5
Demonstranter försöker ta sig in i en byggnad nära Tahrirtorget i Kairo. Foto: Mohammed Asad/Scanpix.
5 av 5
Även i Alexandria har regeringskritiska demonstranter och anhängare till presidenten drabbat samman. Foto: Tarek Fawzy/Scanpix.

Egyptiska domare strejkar mot Mursis ökade makt

Protesterna mot president Mursi fortsätter i Egypten. Domare har gått ut i strejk och landets högsta juridiska instans kallar Mursis beslut att utöka sin makt för en "attack som saknar motstycke".

Kravallpolis sköt på lördagen tårgas mot demonstranter vid Tahrirtorget i Kairo och några aktivister kastade sten.

Dagen före hade tusentals personer samlats på torget för att protestera mot att president Muhammad Mursi har utfärdat ett dekret som bland annat innebär att han utökar sin egen makt och sätter sig över domarkåren fram tills parlamentsval har hållits.

Efter ett krismöte kallade Egyptens högsta juridiska instans Mursis nya dekret för en "attack som saknar motstycke" på rättsväsendets självständighet.

Domare i Alexandria har bestämt sig för att gå ut i strejk i protest. Enligt en sammanslutning för domare i staden läggs allt arbete i domstolar och på åklagarmyndigheter i provinserna Alexandria och al-Buhayra ner tills dekretet upphävs.

Över 300 personer skadades i de våldsamma protester och sammandrabbningar mellan Mursis kritiker och anhängare som utbröt på flera håll i Egypten i fredags. Mursi-kritiker har kallat till stor demonstration på tisdag.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista