Invånare från staden Sake, 27 kilometer väster om Goma, flyr undan M23-rebellerna som tagit kontroll över området. Foto: Jerome Delay/Scanpix.

FN varnar för humanitär katastrof i östra Kongo

Förråd med medicin har plundrats
1:39 min

140 000 människor har flytt bara kring staden Goma där striderna har stått den senaste veckan. Och som Ekot har rapporterat under veckan kommer nästan ingen ny hjälp alls in till området.

Fredrique Singirabanzi var en av de sista som flydde från hans hemby. Eftersom han är 73 och går på kryckor hoppades han in i det sista att slippa beslutet att mödosamt ta sig fram längs vägarna.

Men till sist blev det ohållbart också för honom när striderna förvärrades.

Nu finns han i ett flyktingläger utanför Goma där allt fattas: Rent vatten, mat, presenningar att bo under, för att inte tala om sjukvård.

Några toalettskjul med emblemet från en brittisk hjälporganisation är det enda synliga tecknet på hjälp utifrån. Här får flyktingarna klara sig själva.

Och FN varnar nu för den humanitära katastrof som utspelar sig i östra Kongo. FN kan på grund av säkerhetsläget just nu bara ta sig till ett enda av 31 flyktingläger i regionen, enligt en talesman för flyktingorganet UNHCR.

13 000 flyktingar har tagit sin tillflykt till skolor i området där det varken finns rent vatten eller toaletter till så många människor.

Förråd med medicin och sjukvårdsartiklar har plundrats under striderna. Och trots det akuta krisläget kan varken hjälp eller personal komma in till Goma just nu, eftersom flygplatsen är stängd.

Inte minst fattas utbildad sjukvårdspersonal, enligt FN:s senaste akuta rapport om krisen.

Och trots krisläget har FN svårt att få in pengar till östra Kongo – bara drygt hälften av pengarna för i år har kommit in hittills.

Och det gäller vad som behövdes före den senaste veckans dramatiska utveckling när rebellerna intog staden Goma, och jagade ännu fler på flykt.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".