1 av 2
Två demonstranter i Dublin. Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio
2 av 2
Demonstrerande dublinbor. Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio

Demonstrationer mot åtstramningspaket på Irland

"De har tagit allt från de fattiga"
2:07 min

I dag demonstrerade tusentals dublinbor, mot den irländska regeringens åtstramningar. Om drygt en vecka väntas regeringen presentera ett nytt åtstramningspaktet. Men nu har många fått nog.

– De har tagit allt från de fattiga. Medan de rika fortfarande håller sig med grädde får vi hålla till godo med sur mjölk, säger Tony Fitzgibbons, som är demonstrerar med sitt barnbarn.

– De har ju tagit allt, det kommer inte finnas något kvar till henne så länge vi fortsätter att betala för bankerna, säger han.

Irland framhålls ofta som klassens ljus bland EU:s krisande länder. Sedan bank- och fastigetskrisen förlamade landet för fyra år sedan har regeringen genomfört tuffa besparingar. Kraftiga lönesänkningar, neddragningar i den offentliga sektorn och skattehöjningar har gjort att landet är på väg att återvinna markandens förtroende. Men det har skett till ett högt pris.

Jackie Bourne jobbar inom hemtjänsten och är rädd för ytterligare besparingar.

– Det är verkligen skamligt. De bryr sig inte om de sjuka eller handikappade, säger hon.

Fran Wade som blev av med jobbet för två år sen värmer bara upp familjens hus två timmar om dagen för att spara pengar. Men han är inte särskilt orolig för kommande besparingar och skattehöjningar.

– När man inte har nåt kvar, finns det ju inget mer att ge, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".