I december 2010 exploderade en bomb i centrala Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix

Terrorhot mot Sverige upptäcks inte snabbt nog

1:25 min

Terrorhot mot Sverige upptäcks inte tillräckligt snabbt på grund av att personuppgifter inte får köras i en gemensam databas. Det säger Nationellt Centrum för Terrorhotbedömning som analyserar terrorhot mot Sverige.

För ett år sedan ställdes krav om en gemensam databas till regeringen men ännu har inget besked kommit.

– Frågan om en gemensam databas är kanske väldigt långtgående därför att man ska ha klart för sig att det är olika viktiga intressen som ska sammanjämkas när man diskuterar information i register av olika slag, säger justitieminister Beatrice Ask.

Effektiviteten i arbetet med att bedöma terrorhot mot Sverige kan bli bättre om NCT, Nationellt centrum för terrorhotbedömning, tillåts ha en gemensam databas med personuppgifter från de tre samarbetande myndigheterna, Försvarets radioanstalt FRA, Säpo och Militära underrättelsetjänsten.

Men var och en har sina regler om skydd för den personliga integriteten. Det leder till praktiska problem i det dagliga samarbetet i NCT enligt de tre myndigheternas chefer.

Justitieminister Beatrice Ask säger att hennes medarbetare arbetar med frågan, men att det inte finns några konkreta förslag eller någon tidsplan för när ett förslag kan komma.

Integritetsfrågor har tidigare splittrat den borgerliga regeringen till exempel i samband med riksdagsbeslut om den nya FRA-lagen. Trots att Sverige i dag enligt NCT har en förhöjd risk för terrorhot finns det inget som talar för ett snabbt besked från justitieministern

– Jag tycker att med den allmänna synpunkt som kommit i en skrivelse från de här samverkande myndigheterna, så är det en viktig fråga, men den har inte högsta prioritet, säger Beatrice Ask.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista